Usage of performance appraisal in training - Akalın, Eda (My University, 2001)
Bu çalışmanın amacı, performans değerlendirme sonuçlarının, firmalarda, eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesinde ve değerlendirmesinde kullanılıp kullanılmayacağını araştırmaktır. Modern organizasyonlarda, performans değerlendirme bilgileri, çalışanların performanslarının gelişimine yardımcı olmak amacı ile geribildirim sağlamasının yanında personelle ilgili fonksiyonlarda da birer girdi olarak hizmet edebilir. Performans değerlendirmeleri ve incelemeleri bir çok iş çevrelerinin hem gerekli bir bölümü hem de iyi ya da kötü bir gerçeği haline gelmiş durumdadır. Bir üstün ya da astın bireysel eğitim ve gelişim ihtiyaçlarının belirlenmesi için belki de olabilecek en iyi olanaktır. Çalışmanın ilk bölümü, performans değerlendirme, eğitim ve gelişim konularında kaynak araştırmasını ve kitap, makale, tez ve internet'i kapsayan bilgi toplanmasını içermektedir. Açıklayıcı bir araştırmaya yardımcı olan pilot çalışmanın sonucunda değişkenler ve hipotezler ortaya konmuştur. Sorular, konuyla ilgili bir kaynak taramasının ardından hazırlanmıştır. Türkiye çapında 69 firmaya ulaştırılan ankete 34 tanesi katılmıştır. Bu firmalar bir çok farklı sanayi kolunda, farklı konumlarda ve çoğunluğu holding olarak faaliyet gösteren firmalar arasından seçilmiştir. Her bir soruya verilen cevaplar cetvelleştirilmiş ve daha sonra içeriği analiz edilmiştir. Cevapların frekans sayıları, her bir konu başlığını seçen cevaplayanların sayısına uygun olarak yüzde oranlarıyla geliştirilmiştir. Bu çalışma, hem Türkiye'deki firmaların eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve değerlendirme yapılmasında performans değerlendirmenin kullanılıp kullanılmadığını hem de kaynaklarda belirtildiği şekilde yararlarının olup olmadığını araştırmaktadır. Anket sonuçlarından da anlaşılacağı üzere, ankete katılan firmaların hemen hemen tümü performans değerlemenin, eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesinde ve değerlendirme yapılmasında kullanılmasına inanmaktadır. Performans değerlendirme, eğitim ihtiyacını, performans çıktılarına ve kariyer hedeflerine açıkça bağlayarak çok daha baskın ve konuyla yakından ilgili kılabilir. Bu bağlamda, performans değerlendirme tüm organizasyon için düzenli ve etkin bir eğitim ihtiyacı denetiminin gelişmesine yardımcı olabilir.

The objective of this study is to investigate the usage of performance appraisal results and whether they are used in determining training needs and evaluation in companies. In modern organizations, performance appraisal data may serve as an input to other personnel functions as well as provide feedback to employees in order to help them improve their performance. Performance appraisals and reviews have become a necessary part of most work environments, and—for better or worse—a reality in most organizations. It offers an excellent opportunity-perhaps the best that will ever occur- for a supervisor and subordinate to recognize and agree upon individual training and development needs. The first major stage of the study was making a literature survey on the topics of performance appraisal and training & development and collect literal data which included books, articles, thesis, and Internet. After a through exploratory research with the help of a pilot study conducted, variables and hypothesis were revealed. The questions were prepared after a through investigation of literature on the topic. The questionnaire was conducted to 69 companies throughout Turkey. 34 of them participated in the questionnaire. These firms were selected from several types of industries and across a variety of settings and most of them are large scaled holdings. Responses to each of the questions were tabulated and then content analyzed. Frequency counts for each response were then developed with corresponding percentages for the number of respondents who raise each particular issue. This research investigates whether performance appraisals are used in determining training needs and evaluation in companies in Turkey and to see if the uses of performance appraisal related primarily to those stated in literature. From the results of the questionnaire it can be seen that approximately all of the companies that take part in the questionnaire believe that performance appraisals are used in determining training needs and evaluation. Performance appraisal can make the need for training more pressing and relevant by linking it clearly to performance outcomes and future career aspirations. In this respect, performance appraisal can provide a regular and efficient training needs audit for the entire organization.
Keywords: Performans Değerlendirme