18. Yüzyıl şairlerinden Hıfzi'nin rubai ve kıtaları (metin-tahlil) - Erdoğan, Hülya (My University, 2023)
Hıfzî Efendi 18.yy. Klasik Türk edebiyatı şaiiridir. Onun hakkında gerek tezkireler içerisinde gerekse de Hatice Aynur ve Fatma M. Şen tarafından ortaya koyulan detaylı çalışmalarda birçok bilgi bulunmaktadır. Bahsedilen çalışmada onun tarih manzumeleri ve bu tür şiirlerden meydana getirdiği mecmuası ele alınmıştır. Bu tezde de Hıfzî Efendi’nin İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan kıt‘a ve rubâîlerinin bulunduğu şiir mecmuası üzerinde çalışılmıştır. Çalışma girişle birlikte toplam dört bölümden oluşuyor. Giriş kısmında 18.yy.da Hıfzî’nin yetiştiği edebî ortam hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde kaynaklardaki Hıfzî mahlaslı şairler hakkında kısa bilgi verilip sonrasında Hıfzî Efendi’nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliğine geçildi. İkinci bölümde mecmuanın incelemesi yapıldı. İnceleme kapsamında mecmuanın dil özellikleri ve şiirlerin nazım şekli/ vezin tablosu verildi. Üçüncü bölüm ise nüsha tavsifi, metin kuruluşunda izlenen yöntem ve çevriyazı metne ayrıldı. Çalışma sonuç kısmıyla tamamlandı.

Hıfzi Efendi is a poet of 18th century Classical Turkish literature. A lot of information has been found about him both in biographies and in detailed studies by Hatice Aynur and Fatma M. Şen. It was seen that his Mecmua, which the composed mostly of his historical poems and such poems, came to the fore. In this thesis, Hıfzi Efendi’s poetry Mecmua in İstanbul University Rare Works Library, which includes kıta and rubais, has been studied. The study consists of four section: introduction, first, second and third. In the introduction, information was given about literary environment in which Hıfzi grew up in the 18th century. In the first part, brief information is given about the poets with the named Hıfzi in the sources, and the life, works and literary personality of Hıfzi Efendi. In the second part, the review of the Mecmua was made. After giving general information about the Mecmua, the language features of the Mecmua and verse form of the poems table were given. The third part was devoted to the description of the copy, the method followed in the formation and the transcription text. The study was completed with the conclusion part.
Keywords: Hıfzî; Hıfzî Efendi; kıt‘a; munacat; münacat Hıfzi; Quatrains, Turkish; rubai; rubâî; Rubailer, Türkçe