Kişisel verilerin korunması kapsamında personel özlük dosyası - Aksu, Pelin (My University, 2019)
KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KAPSAMINDA PERSONEL ÖZLÜK DOSYASIKişisel veriler öncelikle mahremiyet kavramı ve insan hakları çerçevesinde karşımıza çıkmaktadır. Bilişim teknolojisindeki hızlı gelişmeler kişisel verilerin elde edilmesini kolaylaştırırken bir meta olarak kişisel verilerin ekonomik değerine de dikkat çekmektedir. Avrupa Birliği’nin başta ekonomik bir birlik olma özelliği nedeniyle sermayenin, kişilerin, hizmetlerin ve malların serbest dolaşımı önem arz etmektedir. Öğelerin serbest dolaşımı kişisel verilerin serbest dolaşımıyla da yakından ilgilidir. Bu bağlamda üye ülkelerin veri koruma alanında, ulusal mevzuatlarında bulunan farklılıklar Avrupa Genel Veri Koruma Tüzüğü ile giderilmeye çalışılmıştır. Avrupa Birliği Kurucu Antlaşması’nın tarafı olan Türkiye Avrupa Birliği müktesebatı, çeşitli anlaşmalar ve ekonomik ilişkiler nedeniyle kişisel verilerin korunması sürecine katılmıştır. Bu anlamda ulusal mevzuatında yaptığı düzenlemeler ve iç hukuk sistemine dâhil ettiği sözleşmelerle son olarak da 2016’da yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’yla Avrupa Birliği ile uyumlu veri koruma düzenine geçilmiştir. Bu çalışmada uluslararası düzenlemeler, Avrupa Birliği kurumlarının düzenlemeleri ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında işçilerin, özlük dosyasında yer alan kişisel verilerinin nasıl korunması gerektiğine örnek inceleme yapılarak cevap aranmaktadır.

WITHIN THE COVERAGE OF THE PROTECTION OF PERSONAL INFORMATION THE PERSONAL EMPLOYEE FILEWe first encounter personal data within the scope of the concept of confidentiality and human rights.Rapid developments in information technologies, while making it easier for personal data to be acquired, also draws attention to the economic value of personal data as a commodity. Due to the characteristic of European Union being an economic union first, free circulation of capital, people, service and goods are of the utmost importance. Free circulation of elements is also closely related to free circulation of personal data.In this context, the differences that the member states have in their respective national legislations have been endeavored to be eliminated with the European Union General Data Protection Regulation. Turkey European Union acquis,which is a party to the Treaty on the Functioning of the European Union,has joined the process of personal data protection due to several treatiesand economic relations. In this regard, with the adjustments made in its national legislations and the treaties incorporated into its domestic law system, the latest of those being the Personal Data Protection Act, which came into effect in 2016, Turkey switched into the data protection layout in accordance with the European Union. In this work, the answers are being sought, within the context of international regulations, the regulationsof the Institutions of the European Union and the Personal Data Protection Act, as to how to protect the employees, the personal data located in personal files by making sample survey.
Keywords: Çalışma ekonomisi; Kişisel Veriler; Labor economics; Özlük Dosyası Personal Data; Personal File