Zorunlu göç ve Türkiye’de Suriyeli kaçak işçilerin durum analizi - Mancak, Sibel (My University, 2019)
Suriye’de yaşanan iç savaş binlerce insanın ölümüne ve milyonlarcasının ise yerinden yurdundan olmasına yol açmıştır. Bu doğrultuda 3,6 milyon Suriyeli Türkiye’ye göç etmiştir. İlk yıllarda bu insanlara mülteci statüsü yerine hiçbir hukuki anlamı olmayan “misafir” statüsü verilmiştir. Daha sonra yasal düzenlemeler ile Suriyeliler “geçici koruma” kapsamına alınmıştır. Ayrıca 2016’da çıkarılan çalışma izni yönetmeliği ile Suriyeli sığınmacıların kayıtlı emek piyasasına erişimine olanak sağlanmıştır. Suriyeli sığınmacıların emek piyasalarına girmesi bir yandan vasıfsız emek arzının yetersiz kaldığı büyük şehirlerde işgücü açığını kapatırken diğer yandan da tarım ve inşaat sektörlerinde çok sayıda yerli işçiyi işinden etmiş, ücretler düşmüş, çalışma şartları kötüleşmiş ve kayıt dışılık artmıştır

Syrian Civil war has left thousands dead and millions without homes. İn tis direction 3,6 million Syrians have emigrated to Turkey. Initially these people were given “guest” status without legal meaning instead of refugee status. Afterwards Syrians were included into the coverage of “temporary protection”, which gives them the refugees status. Also Syrian refugees have access to the registered labor market with the work permit regulation issued in 2016. While providing fresh labour supply to the industries in the big cities which traditionally suffers from the insufficient unskilled labour supply this influx of refugee displaced many local workers and deteriorated the wages, working conditions and informal employment in the construction and agriculture industries all over Turkey.
Keywords: Çalışma ekonomisi; Emek Piyasası International Migration; Forced Migration; Geçici Koruma; İllegal Foreign Workers; Labor economics; Labor Market; Suriyeli Göçmenler; Syrian Migrants; Temporary Protection; Uluslararası Göç; Yabancı Kaçak İşçiliği; Zorunlu Göç