Populism and representation of social actors in Europe : Turkey in the multimodal right-wing populist discourse - Kaçar Aşçı, Fatmanur (My University, 2021)
Bu çalışma Türkiye’nin Almanya için Alternatif partisinin (AfD) sağ-populist stilinde nasıl temsil edildiğini çokmodlu söylem analizi metodu ile araştırmaktadır. Popülizm çalışmalarının giderek arttığı ve rüştünü ispatladığı bu günlerde, popülist partilerin söylem ve stillerinde sosyal aktörlerin temsili gibi önemli mevzulara etki ve katkısı göz ardı edilmemelidir. Bunun yanında, Türkiye’nin ve Türk kökenli vatandaşların popülist aktörler tarafından ele alınışı, başka bir deyişle temsili hem Türkiye hem Avrupa’da yaşayan Türkler hem de Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri açısından incelenmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Yapılan çalışmalar, Türkiye hakkındaki temsillerin olumludan ziyade olumsuz olduğunu göstermektedir. Bu çalışma da sağ popülist partilerin bu söylem ve temsillere olan katkısını ortaya çıkarmak için düzenlenmiş ve Türkiye’nin semantik ve görsel olarak nasıl ve hangi temsil stratejileri ile sağ popülist stilde yer aldığını bilimsel olarak incelemiştir. Almanya’nın AfD partisi ve Türkleri temsil ediş stratejilerinin temel örnek vaka olarak seçildiği bu çalışmada, AfD’nin 2013-2021 yılları arasında kullandığı 4088 parti afişi arşivlenmiş, bunların arasından direkt Türkiye ile ilgili olan 112 tanesine odaklanılmış ve analiz edilmiştir. Bu bağlamda, anlam üretmede metin ve imaj gibi farklı modların birleşimi ve etkileşiminin altını çizen çokmodlu söylem analizinin temsil stratejileri değerlendirilmiş, metinsel ve görsel içeriğe sahip olup önemli bir veri kaynağı olarak nitelendirilebilecek siyasi parti afişlerine uygulanmıştır. Analiz sonucunda, Türkiye’nin negatif temsilinin sağ-popülist bir parti olan AfD tarafında da devam ettirildiği, hali hazırdaki olumsuz temsillere yeni katmanlar da eklenerek bu olumsuz temsilin pekiştirildiği tespit edilmiştir.

This study explores how Turkey is represented in and through the right-wing populist style of the Alternative for Germany party (AfD) by conducting multimodal discourse analysis. At a time when populism studies have increased gradually and attained maturity, the impact and contribution of the populist parties by means of their discourse and style on the representation of social actors should not be neglected. In addition to this, the ways Turkey and people with Turkish heritage have been addressed, in other words, represented by the populist actors can be ranked among the subjects which need to be investigated not only for Turkey and people with Turkish heritage living in Europe but also for Turkey-European Union (EU) relations. The relevant literature suggests that the representation of and with regard to Turkey in Europe have been negative rather than positive. This study has been designed to ascertain the contributions of the right-wing populist parties to the existent discourses and representations, accordingly, analysed how and through which representation strategies Turkey has been located in the right-wing populist style both semantically and visually. In this study for which Germany’s AfD party and its representation strategies concerning Turkey have been chosen as the primary case, 4088 party campaign visuals of the AfD posted between 2013-2021 have been archived and 112 among these which are overtly and related to Turkey have been focused on and analysed. Concordantly, the representation strategies of multimodal discourse analysis which underlines the synthesis and interaction of various modes such as texts and visuals in the meaning-making process have been reviewed, interpreted, and applied to the party campaign visuals which can be considered as a significant data source as they include textual and visual content simultaneously. The key findings of the analysis suggest that Turkey’s negative representation has been sustained by the right-wing populist party AfD and new layers have been added up to the existent pejorative representations and therefore reinforced and reified the negative representation.
Popülizm ve sosyal aktörlerin Avrupa'da temsili : Çok modlu sağ popülist söylemde Türkiye
Keywords: Almanya; Almanya için Alternatif Partisi; Alternative for Germany; Avrupa; Çokmodlu söylem analizi; Europe; Germany; International relations; Multimodal Discourse Analysis; Political parties; Representation; Right-wing populism; sağ popülizm; Siyasi partiler; Temsil; Turkey; Türkiye; Uluslararası ilişkiler