Suça Sürüklenmiş Kız Çocuklarının Ahlaki Kimlikleri ve Suça Yönelik Algılarının Feminist Etik Bağlamında İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu araştırmada, suça sürüklenmiş kız çocuklarının ahlaki konumları ve suça yönelik algılarını belirlemekamacıyla feminist etik yaklaşımı temelinde, kız çocuklarının suça yönelik algıları ve ahlaki konumlarıortaya konmaya çalışılmaktadır. Araştırmada, suça sürüklenmiş çocukların ahlaki kimliklerinin ve suçayönelik algılarının belirlenmesi amacıyla nitel araştırma modellerinden yorumlayıcı fenomenoloji desenive fenomenolojik desen türünde yaygın olarak kullanılan görüşme türlerinden yarı yapılandırılmışgörüşme kullanılmıştır. Çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden kartopu örnekleme ve ölçütörnekleme ile seçilen altı kişiden oluşmaktadır. Ölçüt olarak madde kullanımı veyahut şiddet kullanımınedeniyle suça sürüklenmiş lisede okuyan kız çocukları belirlenmiştir. Elde edilen veriler analizesokulduğunda bulguların Sıra arkadaşının ne yapması gerektiğine dair düşünceler, şikâyet edip etmemegerekçesi, şikâyet edip etmemeye ilişkin duygu, çocuğun sınav paralarını haftalık pazar alışverişi içinannesine vermesine ilişkin düşünceler, davranışın sonucu, yaşanan durumda suçun neyi ifade ettiğinedair düşünceler, yapılacak doğru davranışın ne olduğundan emin olmadıkları olay veya durum,yaşadıkları durumda çelişkide bırakan nedenler, yaptığı eylemin doğru olup olmamasına ilişkindüşünceler, bugünden geçmişe baktığında yaptığı eyleme ilişkin değerlendirme başlıkları altındatoplandığı görülmüştür. Elde edilen bulgularda her katılımcının ikilemi ve buna dair çözümü biricikolduğu göz önünde bulundurulmuş ve kendi bağlamı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Verilen cevaplarözen etiği(care ethics) çerçevesinde açıklanmaya çalışılmış ve suça sürüklenmiş 17-18 yaş arası kızçocuklarının Gilligan’ın ortaya koyduğu ahlaki çerçevede özen, kişilerarası ilişkiler ve bağlamçerçevesinde olguları değerlendirdiği görülmüştür.

In this research, the perceptions of crime and moral stages of girls pushed to crime are revealed in the basis of feminist ethical approach in order to determine the moral states and perceptions of girls pushed to crime. In the study, with the objective to define moral identities and perceptions of crime of these children, interpretive phenomenology pattern which is one the patterns in qualitative research method, and semi structured interviews which is one of the most common interview methods in phenomenology pattern were used. The study group, consists of six individuals were selected by snowball sampling and criterion sampling as methods of purposive sampling. The criterion was determined as female high school students who pushed to crime because of drug abuse or violence. When the obtained data was analyzed, the results were merged under the titles as,” thoughts about what her desk mate should do”, “reasons of whether they complain or not”, “feelings about whether they complain or not”, “thoughts about the child giving her test money to her mom for grocery shopping”, “consequences of the behavior”, “thoughts about the meaning of crime based on the incident”, “incident or circumstance that they don’t know what the right thing to do”, “reasons that make them feel on the horns of dilemma in that circumstance”, “thoughts about the a appropriateness of the action”, “evaluation of the action when looked back”. In the analysis of the data, it was considered that each participant's dilemma and solution was unique and thus was evaluated within its own context. The answers had been tried to be explained within the framework of care ethics and it was seen that girls between the ages 17-18 who came in contact with law asses phenomenon within Gilligan’s moral framework for care, interpersonal relations, and context.
Investigation of perception and moral stages of girls pushed to crime in the context of feministic ethics