Şanzıman giriş mili imalatındaki proses parametrelerine taguchi metodunun uygulanması - Ünal Altınbilek, Yeşim (My University, 2001)
Kalite konusunda tüm dünyada gerçekleştirilen gelişmeler, ülkemizde de yeni yaklaşımları gündeme getirmiştir. Taguchi deneysel tasarım tekniği de; istatistiğin de kullanıldığı bu yeni yöntemlerden biridir. Tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Konuya giriş I.Bölümde yer almaktadır. Kalite kavramı ve tarihçesi ise tezin II.Bölümünde izah edilmektedir. Çalışmanın III. Bölümünde kalite teknikleri konusunda genel bilgi verilmiştir. Bu tekniklerden Deneysel Tasarım Metodu, IV.Bölümde ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Daha önce yapılan deneysel tasarım tekniğine ilişkin örnekler de bu bölümde yer almıştır. Taguchi deneysel tasarım yöntemi, aşamaları, kalite mühendisliği boyutu bir VI. bölümde açıklanmıştır. Bu yöntemin temelini oluşturan Kayıp Fonksiyonu, Ortogonal Dizin, Lineer Grafik, Varyans Analizi, Kalite Karakteristikleri (Gürültü ve Kontrol Faktörleri, S/ G oranı) kavramları örneklerle anlatılmıştır. Çalışmanın VI. bölümünde Taguchi Tekniği uygulaması yapılmıştır. Üretim sürecinde kırılmalar görülen Şanzıman Mili örnek parça olarak alınmış, problemin oluşmasına etken olabilecek faktörler analiz edilmiştir. Belirlenen faktörlere ait mevcut parametrelere, alternatif parametreler önerilmiş, ortogonal dizine bu parametreler yerleştirilmiştir. Bu doğrultuda deneyler gerçekleştirilmiştir. Taguchi Tekniği ile problemin nedenleri ve alınması gereken önlemler belirlenmiştir. Üretim hattı yeniden düzenlenmiş ve problem tamamen ortadan kaldırılmıştır. Taguchi Tekniği ile kısa zamanda, düşük maliyetle problemsiz parçaların üretimi sağlanmıştır. Tüm çalışmada hedeflenen Taguchi Tekniği'nin uygulama alanlarının, sorunlara getirdiği alternatif çözümlerin anlatılmasıydı. Uygulama bölümü ile somutlaştırılan bu hedefe, başarılı bir üretimin gerçekleştirilmesiyle ulaşıldı. Mevcut probleme göre Taguchi Metodunun belirli bölümleri uygulamaya uyarlanmıştır. Metod, bir çok sektördeki problemlere uygulanabilir kapsamdadır.

THE APPLICATION OF TAGUCHI METHOD TO THE PROCESS PARAMETERS IN THE MANUFACTURING OF THE CAMSHAFT. Improvements accomplished over the world related Quality have our country obtained recent approaches. Taguchi Technique is the Experimental of Design Process in which current statistics are used . The research has six chapters; the introduction of this thesis was stated in the first chapter. In the second chapter, the history of quality was explained. There had been given illustrated principles of quality techniques in the third chapter. The Experimental Design of Process which is the main topic of the research is explained in detail. Some samples related to the Experimental of Design Process are dealt with in this chapter. The Experimental Design of Process, its characteristics and its affinity with the Quality Engineering are explained in the fifth(5.) chapter. The concepts that form the bases of the Loss Function, Orthogonal Array, Analysis of Variance, the characteristics of Quality ( Noisy and Control Factors, S/ G rate) are also illustrated schematically. In the sixth chapter of the research, comprehensive applications related to Taguchi Method are solved. During the production period, the shaft which has occasionally irritation problem is set an example. Some factors, cause the problem, are analyzed. Alternative parameters are suggested to present parameters belong to definite factors; these parameters are put into the orthogonal array. Therefore, experiments are performed according to this process. Cause of the problems and some precautions that should be taken into are defined with the Taguchi Technique. Production line was arranged again, and the problem is completely removed. By means of the Taguchi Technique, in a short time duration, work usable pieces are provided with low cost. The most important point in the research is to tell the alternative solutions that are brought together for the problems by the application areas of Taguchi technique. Finally, According to the current problem, some certain chapters of Taguchi Method are formed to application. This method is comprehensive enough to put into practice on the main problems of the manufacture.
Keywords: Makine Eğitimi; Makine Mühendisliği