Kuran-ı Kerimde istihza (manevi işkence) kavramının incelenmesi - Yalman, Abdullah (My University, 2006)
İnsanları ve cinleri kendisine kulluk etmek üzere yaratan Yüce Allah, bu kulluğun nasıl olması gerektiğini göstermek üzere de Peygamberler görevlendirmiştir. Bu elçiler bu kutlu görevlerini yaparlarken fiilî işkence ve zulümler başta olmak üzere birçok sıkıntı ve zorlukla karşılaşmışlardı. Allah'ın kutlu elçilerinin karşılaştığı zulümlerden biri de bütün Peygamberlerin karşılaşmış oldukları ‘İstihza’ eylemleridir. Bir kişi ya da toplumun kişiliği, inancı, kutsal değerleri ile şeref ve onurunu küçük düşürmek, hor–hakir görmek maksadıyla onların şeref ve onurunu kırmayı da isteyerek onlarla; fille, sözle veya yazıyla alay edip eğlenmektir, şeklinde tarif edebileceğimiz istihza fiili kişinin şeref, onur, haysiyeti ile değer yargılarını hedef alan bir eylem olduğu için manevi bir işkence hüviyeti kazanmaktadır. Kur'an-ı Kerim bu istihza eylemlerini teferruatlıca anlatmıştır. Kur'an-ı Kerim’in anlatımına göre bu eylemleri başta inkarcılar olmak üzere, ehl-i kitap -özellikle Yahudiler- ve münafıklar yapmışlardır. Bu grup insanlar inananlara karşı İstihza eyleminin her çeşidini uygulamışlar. Bu eylemler genel olarak Fille, Sözle Ve İma ile yapılan Alaylar şeklinde tasnif edilebilir. Kur'an-ı Kerim onların bu eylemlerini anlatırken söz konusu eylemi en iyi şekilde ifade edecek olan fiili kullanmıştır. Bu meyanda alay etme, küçük görüp hakaret etmeyi ifade etmek için İstihza, Sehera gibi kelimeleri kullanırken imalı alay etme şekli olan kaş-göz hareketi ve jest ve mimiklerle yapılan alay çeşidini ifade etmek için Hemeze ve lemeze fillerini birlikte kullanmıştır. İnsanları bu fiili yapmaya götüren sebepler ile eylemi yapanların psikolojik halleri dikkat çekici özellikler gösterir. Ayetler bize istihza eylemini yapanlar ile buna muıhatap olanların ahiretteki hallerinden de haber vererek son gülenin inananlar olacağını da haber vermektedir. Gott hat die Menschen und die Geisten als Diener für sich geschaffen und die Propheten dazu verpflichtet, ihnen beizubringen, wie sie sich verhalten. Die Propheten treffen sich mit den Scwierigkeiten und langweilen und auch mit den faktischen verhöhnungen und Grausamkeiten, während Sie ihre Aufgabe erledigen. Eine von denen ist geistige Verhöhnung . die geistige Öerhöhnung heißt, İdentität, Glaube, heilige werte, einer Person oder einer Gesellschaft mit den Fakten, schreiben und Deden zu ironisieren und vergnugen, in dem man ihre Ehre und würde, geistige Werte spielen, verwirren, mißachten und verachten will. Heilige Koran hat diese geistlichen Verhöhnungaktionen mit alle Einzelheiten erwähnt. Nach Koran haben die Leugnenden, die Hetzer und Besonder die Jublen diese Aktionen gemacht. Sie haben alle Arten der geistigen verhöhnung (istihza) geger oie Gläubiger (Müslimen) angewendet. Diese Verhöhnungen, sind faktische, mündliche und versteckte İronie oder Anspielungen. Um Ironie und Anspielungen zu erzählen, hat Heilige Koran entsprechende werben gebraucht Koran hat Arabische Wörter (İstihza) und “sehere” für “mißachtung und Verachtung” und “Hemeze” und “Lemeze für die anspielungen verwendet. Die Gründe, warum die Menschen das getan haben, und ihre Psychologische Situationen haben auffällige und beachtenswerte Merkmale. Heilige Koran berichtet auch über diese Menchen und ihre Leben im denseits. Koran teilt damit auch mit, daß die Glaubiger den Sieg erringen.
Keywords: Tefsir