‘’Ma’Lumat’’ Mecmuası’nın 1-500 sayılarında yer alan Türk musikisi ile ilgili makaleler - Arpaguş, Faysal (My University, 2004)
MA'LÛMÂT MECMUASI'NIN 1-500 SAYILARINDA YER ALAN TÜRK MÛSİKÎSİ İLE İLGİLİ MAKÂLELER Bu dergide kırk iki tane mûsikî makâlesi vardır. En çok makâlesi olan iki isim, Ali Rifat ÇAĞATAY ve Kâzım UZ'dur. Bu yazarlar, Klasik Türk Mûsikîsi'nin nazariyatını ele alarak onun hangi temeller üzerine oturduğunu açıklamışlardır. Yazdıkları, 19. yüzyılda Batı müziği etkisinin Osmanlı ülkesinde artması sebebiyle Klasik Türk Mûsikîsi'nin Batı müziğinde olduğu gibi herhangi bir sistemi yoktur. diyenlere de cevap niteliği taşımaktadır. Diğer yazarlar ise mûsikî târihini ele almışlardır. İbrânî Mûsikîsi, Arap Mûsikîsi, Selçuklular'ın Mûsikîsi ve Klâsik Türk Mûsikîsi hakkında bilgiler verip bunların Türk Mûsikîsi'yle olan ilişkileri, ortak ve farklı yönleri üzerinde durmuşlardır. Ve ayrıca bu makâlelerde, burada adı geçen her toplumun kullandığı mûsikî aletleri hakkında da bilgiler verilmiştir. THE ARTİCLES THAT TAKE PLACE ABOUT THE TURKISH MUSIC İN THE VOLUMES 1 to 500 OF MA'LÛMÂT JOURNAL There are 42 articles about music in this journal. Among the writers that have most of the articles are Ali Rifat ÇAĞATAY and Kâzım UZ. These writers are carrying an answer to the authorities that claims Classical Turkish Music states the relativity and its bases. The others an interested in history of music. There has been given information about Hebrev music, Arabic music, Jelçuk music and Turkish music. Given information about the difference and coming point between these musics and Turkish music and about the musical enstrümants used by these communities.
Keywords: Din; Dini Müzik; Hadis ve hadis ilmi; İslam Dini; Müzik, Türk