Securitization of the European Union's migration and Asylum Policies - Gümüş, Şenay (My University, 2009)
Bu yüksek lisans çalışmasının amacı, Avrupa Birliği’nin göç ve iltica politikalarının güvenlikleştirilmesini ve bunun Avrupa Entegrasyonu üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmanın temel gayreti, Avrupa Birliği’nin göç ve iltica politikalarının nasıl ve ne ölçüde güvenlikleştirildiğini ve bunun Avrupa Entegrasyonu’na olası etkilerinin neler olabileceğini anlamaktır. Bu bağlamda, çalışmanın argümanı Avrupa Birliği’nin göç ve iltica politikalarının Avrupa Ülkelerine gelen göç ve iltica başvurularından doğan problemleri çözmek amacı ile güvenlikleştirildiği ve güvenlikleştirilme sürecinin Avrupa Entegrasyonu’nun derinleşmesi ve genişlemesi açısından olumsuz etkilere sahip olduğudur. İncelemede Kopenhag Ekolü’nün üzerinde özellikle durulmuş ve güvenlik “söz-eylem” kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışma toplam dört bölümden oluşmaktadır. Öncelikle, çalışmanın teorik temeli, bir literatür taraması yapılarak açıklanmaya çalışılmıştır. Güvenlik ve güvenlikleştirme kavramları Kopenhag Ekolü’ne özel bir yer ayırılmak sureti ile incelenmiştir. Fakat, konu ile ilgili diğer ekollere de, değişik güvenlik ve tehdit algılamalarını anlamak amacı ile yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümü Avrupa’da göç konusunun geçmişini sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise göç ve iltica politikalarının güvenlikleştirilmesinin izleri araştırılmış ve güvenlikleştirme teorisi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmanın son bölümünde, göç ve iltica politikalarının güvenlikleştirilmesinin Avrupa Entegrasyonu’nun derinleşmesi ve genişlemesine etkileri analiz edilmeye çalışılmıştır. Yukarıda belirtilen analizlerin sonucunda, Avrupa Birliği’nin Göç ve İltica politikalarının fazlasıyla güvenlikleştirildiği ve bu güvenlikleştirme sürecinin Avrupa Entegrasyonu’na önemli ölçüde olumsuz etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanı sıra, Avrupa’da, güvenlikleştirme sürecinin oluşturduğu korkunun kontrolünün kaybedilmesi riski oldukça yüksektir.

This study aims to analyze the securitization policy of migration and asylum policies of the European Union and the effects of this to the European Integration process. The main effort of this study is to understand how and to what extent the migration and asylum policies are securitized in the European Union and what are the possible effects of this to the European Integration process. In this context, it is argued that the migration and asylum policies of the European Union have been securitized in order to solve the problems resulting by the increasing migration and asylum applications in the European Countries and the process of securitization will have harmful effects on further widening and deepening of the European Integration. The analysis is made by placing a special emphasis to the Copenhagen School approach and security is perceived as a speech act in this context. This study consists of four chapters. First, it attempts to explain the theoretical foundation of the study by presenting a literature survey. The concept of security and securitization is analyzed by placing special emphasis to the Copenhagen School approach. However, other schools of thoughts are also covered in order to understand the different security and threat perceptions. The aim of the second chapter is to present the background of the issue of migration in Europe. The third chapter aims to trace the signs of securitization of migration and asylum policies and analyzes it in the context of securitization theory. Finally, the last chapter aims to analyze the effects of securitization of migration and asylum in the further deepening and widening of the European Integration. After making the above mentioned analysis, it is found out that migration and asylum policies in the European Union is highly securitized, and the securitization process has really important negative effects on European integration. Additionally, there is a high risk in Europe of loosing the control of the fear which was created by the securitization process itself.
Keywords: Avrupa Birliği; Göçler; İltica Politikası