Kâr amaçsız kuruluşlarda sosyal pazarlama yaklaşımında yeni eğilimler ve bir uygulama - Civelek, Yusuf (My University, 2010)
Sosyal Sorumluluk, Sosyal Pazarlama, Yetişkin Eğitim Kursları (İSMEK), Pratik Uygulama Merkezi(PUM), Sosyal Amaçlı Örgütler Günümüz dünyası, başta bilgi, iletişim ve ulaşım teknolojilerinde olmak üzere hızlı bir değişim süreci yaşamaktadır. Bu süreç etkisini ekonomik, siyasal, sosyal, kısacası hayatın her alanında göstermekte, dünya çapında ilişkilerin yoğunlaşması ile mesafeler ve sınırlar toplumsal hayatın pek çok alanında sınırlayıcı olmaktan çıkmaktadır. Günümüzde artık, toplum işletmelerden sadece üretim yapmasını beklememekte, toplumsal duyarlılığının da yüksek olmasını istemektedir. Bu tezde, toplumsal duyarlılığın artması ile birlikte önemi gün geçtikçe artan sosyal pazarlama kavramı ve gelişimi açıklanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda yaygın eğitim, bireylere hayat boyu öğrenme imkânı sağlayarak, kendilerini sürekli geliştirmeleri yoluyla, bireylerin içinde yaşadıkları yöre ve toplumun da ekonomik ve sosyal gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır. İSMEK son on dört yıldır İstanbullulara yaygın eğitim alanında önemli hizmetler sunmuş ve sunmaya devam en kursiyer talepleri neticesinde İSMEK sunduğu hizmetleri çeşitlendirmeye başlamıştır. Bunun somut göstergesi olarak kendi bünyesinde 2008–2009 eğitim döneminde Pratik Uygulama Merkezi’ni (PUM) kurmuştur. Bu çalışmada PUM’ un kuruluş amacı ve etkilerini, merkez başkanı ile derinlemesine mülakat yapılarak son iki yıllık dönemde sunduğu hizmetin nitelik ve nicelik yönünden incelenmesine çalışılmıştır. Social Responsibility, Social Marketing, Adult Education Courses (ISMEK), Practical Application Center (PUM), Social Purpose Organizations. The contemporary world is experiencing a rapid alteration period surrounding especially information, communication and transportation technologies. This process marks its upshots on economic, political social, in short on all fields of life. Moreover by intensification of relations all around the globe, distances and borders are getting out of being limitative. Nowadays, society expectations from companies are not only production but also social sensitivity. Clearly we said that social sensitivity has equal maybe much more importance than production from now on. In this thesis, together with increased public awareness of the ever increasing importance and development of social marketing concepts were explained. In this context, formal education, lifelong learning opportunities for individuals by providing them through continuous improvements, individuals and communities in which they live in the area have contributed significantly to the economic and social development. ISMEK last fourteen years, the people of Istanbul in the field of formal education and continue to provide important services offered by most participants as a result demand has started to diversify its services ISMEK. As a cocrete indication that in the period 2008–2009 in Pratical Application Center (PUM) was founded. The purpose of this study and the effects of PUM's organization, centered in-depth interview with the president over the last two years in terms of quality and quantity of the services were to be examined.
Keywords: Sosyal Pazarlama; Sosyal Sorumluluk