Gençlik algısı : “genç yaşam dünyası” ile ilgili gençler üzerine bir araştırma - Demir, Gülden (My University, 2021)
Gençlerin gündelik yaşam dünyası pratiklerini ve kişilerarası iletişim süreçlerini odağına alarak biyolojik olarak genç tanımlanan bireylerin genç olmaya ve gençliğe bakışının ne ve nasıl olduğunu inceleyen bu tez çalışması ile gençlerin deneyimlerinden oluşan gerçekliği anlamak amaçlanmaktadır. Bu çerçevede İstanbul ili Şişli ilçesi araştırma sahası olarak belirlenmiş, 15- 24 yaş aralığında dört kategoride oluşturulan lise öğrencisi, üniversite öğrencisi, çalışan ve NEET (ne eğitimde ne öğrenimde ne de istihdamda) gençlere ulaşılmıştır. Toplam 25 mahallede derinlemesine mülakat tekniğiyle kırk üç (43), odak grup görüşmeleri ile yirmi beş (25) olmak üzere toplam altmış sekiz (68) gençle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Tezin giriş ve sonuç bölümleri dışında dört ana bölüm bulunmaktadır. Genç ve gençlik kavramları ile yaşam dünyasının detaylı olarak ele alındığı kavramsal ve kuramsal çerçeve tezin ikinci bölümünü oluşturmaktadır. Üçüncü bölümde Türkiye’de çeşitli kurumlar tarafından tanımlanan genç yaş aralıkları ve genç nüfusa ilişkin düzenlemeler ele alınmış, gençlik araştırmalarının izi tarihsel olarak sürülerek çalışmaların perspektifi ve temel parametreleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji ile yorumlayıcı fenomenolojik veri analizinin teorik çerçevesi ele alınmış, araştırma sahası hakkında bilgi verilerek araştırmanın veri toplama teknikleri tartışılmıştır. Beşinci bölümde görüşmeler sonucunda elde edilen bulgular neticesinde temalar oluşturulmuş, bu temalar ana başlıklar ve alt kategoriler şeklinde aktarılmıştır. Bulguların yorumlandığı son bölümde yürütülen araştırma neticesinde gençlerin talep ve beklentilerini karşılayacağı düşünülen birtakım çözüm önerileri sunulmuştur.

This thesis focuses on the everyday lifeworld practices and interpersonal communication processes of young people. Examining what and how individuals who are defined as biologically young view being young and youth, this study aims to understand the reality of young people's experiences. In this context, Şişli district of Istanbul province was determined as the research field, and high school students, university students, employees, and NEET (neither in education, training, or employment) young people formed in four categories between the ages of 15-24 were reached. Along with forty-three (43) in-depth interviews and twenty-five (25) people engaged in focus group study, a total of sixty-eight (68) young people were interviewed in 25 neighbourhoods. Apart from the introduction and conclusion of the thesis, there are four main parts. The conceptual and theoretical framework, in which the concepts of being young and youth and the lifeworld are discussed in detail, constitute the second part of the thesis. In the third part, the young age ranges defined by various institutions in Turkey and the regulations regarding the young population are discussed and the perspective and basic parameters of the youth researches are examined by tracing the historical traces of the youth researches. In the fourth part, the theoretical framework of phenomenology and interpretive phenomenological data analysis, which is one of the qualitative research designs, is discussed, and the data collection techniques of the research are discussed by giving information about the research field. In the fifth chapter, related to the findings obtained from the interviews, themes were identified and classified as main headings and sub-categories. In the last part where the findings were interpreted, some solutions that were thought to meet the demands and expectations of young people were offered.
Keywords: Fenomenoloji Young People; Genç; Gençlik; Interpersonal communication; Interpersonal relations; Kişilerarası iletişim; Kişilerarası ilişkiler; Lifeworld; Phenomenology; Yaşam Dünyası; Youth