Üniversite hastanesinde çalışan doktor ve yardımcı sağlık personellerinin örgütsel adalet ve sessiz istifa yönelimi - Kekeç, Hatice Nur (My University, 2025)
Bu çalışma, üniversite hastanesinde çalışmakta olan sağlık personellerinin algıladıkları örgütsel adalet kavramı ve sessiz istifa yönelimini incelemektedir. Bu kapsamda hastanede çalışan doktor ve yardımcı sağlık personellerinin örgütsel adalet algısının yapısı, hastanelerde sessiz istifa davranışının ne şekilde sergilendiği, örgütsel adalet ve sessiz istifa kavramları arasındaki etkileşim, iki ayrı personel grubu arasında algılanan örgütsel adalet ve sessiz istifa eğilimi farklılıklarını gözlemlemek amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda poliklinik hizmeti sunan iki farklı katılımcı grup ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir; ilk grupta 15 doktor, ikinci grupta ise 15 yardımcı sağlık personeli yer almaktadır. Görüşmelerde verilerin elde edilme sürecinde yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat tekniğinden yararlanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırma bulguları, sağlık personellerinin; örgütsel adalet algısı, örgütsel adalet boyutları, sessiz istifa davranışı, sessiz istifa eğiliminin nedenleri ve sonuçları, örgütsel adalet algısı ve sessiz istifa eğilimi arasındaki ilişki bağlamında ele alınmıştır. Bulgular, iki farklı katılımcı grubu açısından değerlendirilmiş ve alanyazındaki çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılarak tartışılmıştır. Örgütsel adalet algısının boyutları arasında meslek grupları ve cinsiyet gruplarında anlamlı farklılıklar gözlemlenirken sessiz istifa kavramına dair ortaklaşmalar mevcuttur. Bu çerçevede söz konusu çalışma, spesifik örneklem bağlamına özgü bulgularıyla örgütsel adalet algısı ve sessiz istifa kavramına özgün tanımlamalar ve farklı bakış açılarını dile getirmiştir. Kurumlar ve yöneticiler, ortaya çıkan çalışma bulguları doğrultusunda örgütsel adalet algısını geliştirecek ve sessiz istifa eğilimini azaltacak yöntem ve öneriler bulabilir. Bu anlamda araştırmanın, kamu ve sağlık sektöründe yürütülecek daha sonraki çalışmalara teşvik ve rehberlik edebilecek önemli ipuçları sağlayacağı düşünülmektedir.

This study examines the concept of organizational justice as perceived by healthcare professionals working at a university hospital, alongside their tendencies toward quiet quitting. Within this scope, the research aims to explore the structure of organizational justice perceptions among physicians and allied health personnel, how quiet quitting behaviors manifest in hospital settings, the interaction between organizational justice and quiet quitting, and the differences in perceived organizational justice and quiet quitting tendencies between the two groups. Accordingly, interviews were conducted with two distinct participant groups providing outpatient clinic services: the first group included 15 medical doctors and the second consisted of 15 allied health professionals. In-depth semi-structured interview techniques were employed to collect data, which were subsequently analyzed using content analysis, a qualitative research method. The findings were discussed in relation to healthcare professionals’ perceptions of organizational justice, dimensions of organizational justice, behaviors associated with quiet quitting, the causes and consequences of the tendency to quiet quitting, and the relationship between organizational justice perceptions and quiet quitting. The results were compared between the two participant groups and discussed in relation to existing literature. While significant differences were observed among occupational and gender groups regarding dimensions of organizational justice, a general consensus was found concerning the concept of quiet quitting. In this context, the study offers original insights and alternative perspectives on the concepts of organizational justice and quiet quitting, grounded in findings unique to a specific sample. Based on these findings, institutions and administrators may identify strategies and recommendations to enhance perceptions of organizational justice and reduce tendencies toward quiet quitting. In this regard, the study is anticipated to provide valuable insights that may guide and inspire future research in the public and healthcare sectors.
Organizational justice and quiet quitting tendencies among medical doctors and allied health personnel working in a university hospital
Keywords: Çalışma ortamı; Healthcare Professionals; İş stresi; İş tatmini; İş yaşamı kalitesi; Job satisfaction; Job stress; Medical personnel; Örgütsel Adalet Algısı; Perception of Organizational Justice; Psikolojik Yönleri; Psycholgical aspects; Quality of work life; Sağlık personeli; Sağlık Personelleri; Sessiz İstifa Eğilimi; Tendency Toward Quiet Quitting; Turkey; Türkiye; Work environment