İnterneteki ürün sitelerinin tasarımına yönelik tutumlarda cinsiyetin etkileri üzerine bir çalışma - Çelik, Sabahattin (Öneri Dergisi, 2012)
Özet Tüketiciler internet vasıtasıyla istedikleri ürün hakkında araştırma yaparak ürüne daha uygun fiyatta ve daha kolay ulaşırken; işletmeler de oluşturdukları web siteleri aracılığıyla reklam, halkla ilişkiler ve tanıtım, satış ve insan kaynakları yönetimi vb. birçok konuda avantaj elde edebilmektedir. İnternetin gelişiminde yeni bir aşamaya zemin hazırlayan teknolojiler, karşılıklı etkinliğin arttırılmasına ve daha zengin bir iletişim aracılığıyla yüksek oranda bilginin iletilmesine olanak tanıyacaktır. Bu yeni seçeneklerin yardımıyla, dünya genelindeki ağ-tabanlı perakendecilerin de, internet sitelerinin tasarımını, iletilecek bilginin miktarını ve sağlanacak iletişim ortamı (medya) zenginliğinin oranını yeniden gözden geçirmeleri gerekecektir. Bu makale, internetin evrimini ve Türkiye’deki internet kullanımını özetledikten sonra, medya zenginliği kuramının geçerliliğini ortaya koymakta, cinsiyet çalışmaları ve internete ilişkin kaynakçayı vermekte ve internet sitesi tasarımına yönelik tutumlar üzerinde cinsiyetin etkisini ampirik bir bakış açısı ile betimlemektedir. Sonuçlar, içerik açısından genel olarak kadınların erkeklere göre daha olumlu tutumları olduğunu göstermektedir ve sonuçların etkileri tartışılmaktadır. Abstract While consumers reach a product much easier and with a suitable price by searching it via internet, businesses, via theirweb sites, can gain advantages about many issues such as advertisement,guest relations and introduction, sales and human resources. The Technologies which have set the stage for another round of Internet growth, will enhance interactivity and allow for the delivery of greater amounts of information through richer communication. With these new options, World Wide Web-based retailers must now rethink the design of their sites, the amount of information to deliver and the degree of media richness to provide. This article sets forth an overview of the evolution of the Internet and Using Internet in Turkey, presents relevant media richness theory, gives a review of the literature with regard to gender and the Internet and presents an empirical illustration of the effects of gender on attitudes towards website design. The results suggest that, overall, females have more positive attitudes than males with regard to both rich and lean websites and and discusses the impact of the results.
Keywords: Tutumlar, Cinsiyet, İnternet, Medya Zenginliği Kuramı, Yeni Medya, İnternet Sitesi Tasarımı; Attitudes, Gender, Internet, Media Richness Theory, New Media, Web Site Design