Çocuk istismarının madde kullanımına etkisi - Çakıcı, Mehmet (My University, 2002)
Çocukluk çağında yaşanan travmalar içerisinde istismar, sürekliliği ve boyutları düşünüldüğünde en ciddi travma şeklidir. Çocuk istismarının uzun dönemde ortaya çıkan en önemli psikososyal sekeli ise alkol ve uyuşturucu madde kötüye kullanımı olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) lise gençliğinde çocuk istismarının yaygınlığı, nedenleri ve madde kullanımı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla KKTC'deki bütün liselerin ikinci sınıf öğrencileri (15-16 yaş grubu) çalışmaya alınmış, 2513 lise ikinci sınıf öğrencisinden 2215'ine anket uyguLanmıştır. Çocuk istismarı duygusal istismar, fiziksel istismar ve ihmal davranışlarının sıklığını ve şiddetini araştıran sorularla değerlendirilmiş, madde kullanımı ile ilgili sorular ise ESPAD soru formundan yararlanılarak hazırlanmıştır. Çalışma sonucunda her öğrenciden birinin (%49.7) hayatı boyunca en az bir kez anne veya babasının kendisine tokat attığını, %5.5'inin ise sık sık bu şekilde cezalandırıldığını belirtmiştir. Öğrencilerden %19'u en az bir kez anne ve babası tarafından yumruk veya tekme ile, %13.2'si sopa, kemer gibi sert bir cisim ile dövdüğünü, %5.7'si kendisinin yakarak, %8.1'i kilitlenerek ve/ veya hapsedilerek cezalandırıldıklarını belirtmişlerdir. Öğrencilerin %11.2'si anne ve babasının kendisini rahatsız eden bir takma isimle çağrıldığını, %6.6'sı ise kendisine yönelik aşağılayıcı sıfatlar kullanıldığını, %19.2'si sık sık sevgi ve ilgi görmediğini, %5.3'ü ise hastalandığında geçerli bahane olmaksızın doktora götürülmediğini bildiriyordu. İstismara uğrayan çocuklar okulu daha az seviyor, dersleri daha ağır buluyor, daha fazla devamsızlık yapıyordu ve sınıfta kalma oranları daha yüksekti. Bu çocuklar kendilerini daha mutsuz ve yalnız hissediyorlar, kendilerini daha az seviyorlar ve hayatı daha anlamsız buluyorlardı. Ağır fiziksel ve psikolojik istismara ve ağır ihmal davranışlarına maruz kalan çocuklarda sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı daha fazla görülmekteydi. KKTC'de çocuk istismarı ile ilgili yapılan bu ilk çalışma, çocuk istismarının madde kullanımı gibi ciddi sosyal sekellerinin bulunduğunu ve KKTC'de önlenmesi gereken bir sorun olduğunu göstermektedir.

THE EFFECT OF CHILD ABUSE ON DRUG ABUSE Child abuse is one of the most serious psychological traumas of childhood period. Alcohol and drug abuse is one of the long-term psychosocial problems associated with child abuse. This study aims to show the prevalence of child abuse in Northern Cyprus, its causes and its relation with drug abuse. For this aim, all grade two high school students (15-16 years old age group) in Northern Cyprus were taken in the study and 2215 students of all 2513 grade two students participated the survey study. Child abuse was assessed by questions enquiring the frequency and severity of emotional abuse, physical abuse and neglect. Drug abuse was assessed by related questions of ESPAD questionnaire. The study showed that one of every two students (49.7%) was slapped by his parents at least once in his lifetime, 5.5% was punished in this way very often. 19% of the students was kicked or fisted at least once by his parents, 13.2% was beaten with a hard object like a belt or a stick, 5.7% was burned, 8.1% was locked at a room, at least once in their lifetime. 11.2% of the students were called by a disturbing nick name by their parents, 6.6% were belittled, 19.2% reported that they often could not receive love and attention from their parents, 5.3% were not taken to hospital when they were ill. The children who were abused were less likely to love school, they found lessons hard, their attendance to school was poor and their failing class was higher. These children felt unhappy and isolated more, they loved themselves less and found life meaningless. Children who were severely abused and neglected used more cigarette, alcohol and drugs compared to other children. This study shows a positive relationship between child abuse and drug abuse and being the first study about child abuse in Northern Cyprus, it shows us that child abuse is also a problem in our country like in all cultures and prevention programs should be formed.
Keywords: Adli Tıp; Ana-Baba Ve Çocuk; Bağımlılık; Çocuklar; hastalık oranları; koruyucu sağlık hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri