Levinas ve Derrida arasında dil meselesi - SADIKOĞLU, ALİ SAİT (My University, 2023)
Levinas ve Derrida Arasında Dil MeselesiÖzBu makalede Levinas’ın etik düşüncesi ve Derrida’nın yapıçözüm düşüncesi arasındaki dil meselesine yoğunlaşıyoruz. Derrida’nın Şiddet ve Metafizik’ten başlayarak yürüttüğü etik düşüncesinin yapıçözümü ondaki farklı perspektifleri harekete geçirmesi bakımından Levinas’ın son döneminde etik düşüncesinin değişmesine yol açmıştır. Makalede gösterildiği gibi bu nokta, Levinas düşüncesinde dil ile ilgili bir değişime yol açtığında açıkça kendini gösterir. Dilin sadece bir araç değil, aynı zamanda düşüncenin bütün karakterini taşıyan merkez olduğu düşünülürse buradaki değişimin etik düşüncesini kökünden belirlediği ifade edilebilir. Diğer taraftan Derrida’nın da bu tartışmadan etkilenerek dil ile ilgili kendi \"yazı\" düşüncesine yeni fikirler getirdiğini gözlemleriz. Özetle Fransız düşüncesinin son dönemde ortaya çıkardığı iki büyük filozofunun tartışması kendi fikirleri bakımından yeni pozisyonlar almalarını sağlamıştır. Dil meselesi üzerinden burada ortaya çıkan tartışma kültür, tarih ve politika gibi alanlara açılarak aslında bütün batı felsefesinin kaderi hakkında bir tartışmaya dönüşmüştür. Bu bağlamda \"başka\" ve \"yazı\" mefhumları üzerinden çıkan yeni pozisyonlar bu makalenin soruşturduğu başlıca alanlar olarak öne çıkar.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC)