Sermaye piyasasında aracılık faaliyetleri; ABD ve Türkiye karşılaştırması - Kerimli, Fariz (My University, 2008)
SERMAYE PİYASASINDA ARACILIK FAALİYETLERİ; ABD ve TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve küreselleşme, ülkelerin ekonomilerinin birbirleri üzerindeki etkisini daha da arttırmıştır. Bu etki sermaye piyasası faaliyetlerinde de kendisini göstermektedir. Bir ülkenin sermaye piyasasında ortaya çıkan bir gelişme kısa bir sürede diğer ülkelere de yayılmakta ve uygulanmaktadır. Bu çalışmada ABD ve Türkiye sermaye piyasalarında aracılık faaliyetleri karşılaştırılmış, ABD’deki uygulamaların Türkiye’de uygulanabilirliği incelenmiştir. Halka arza aracılık faaliyeti ile ilgili önemli farklar bulunmazken, alım satıma aracılık ve özellikle türev piyasaları ile ilgili farklılıkların olduğu ortaya konmuştur. Ortaya çıkan bu farklılıklara rağmen, ABD sermaye piyasalarındaki gelişmelerin Türkiye sermaye piyasasını önemli ölçüde etkilediği sonucuna varılmıştır.

INTERMEDIATION IN CAPITAL MARKETS; USA and TURKEY COMPRISION The latest technological developments and globalization have increased the effects of country economies on one another. This effect can be seen on capital markets, too. A new development in a country’s capital market is spread on and carried out in other countries in a very short period. In this paper, intermediation activities in capital markets of USA and Turkey have been comprised and applicability of USA applications in Turkey has been analyzed. Whereas there aren’t significant differences in underwriting activities, many differences exist in stock trading activities and especially in derivatives markets. Despite these differences, it has been concluded that developments in USA capital markets significantly affect Turkish capital market.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Sermaye Piyasası