Reklamda kavram kullanımı ve yaklaşım analizi - Demir, Çiğdem (My University, 2003)
Çağımızda tüketim olgusunu yalnızca faydacılık açısından ve ekonomik bir süreç olarak değil; aynı zamanda gösterge ve sembolleri de kapsayan kültürel bir süreç olarak değerlendirmekteyiz. Reklamlar da gösterge ve sembollerin ışığında yeni anlam yapıları yaratmakta ya da varolan anlam yapılarını biçimlendirmektedir. Tüketim ve reklamlar bireyin kendisiyle, toplumla ve dünyayla ilişkisini büyük ölçüde etkilemektedir. Bireyin kendisiyle olan ilişkisini sahip oldukları belirlemekte; kimliği ve ilişkileri de nesnelerle olan ilişkisine benzemektedir. Yaşamı göstergeler tüketimi olarak algılayan birey, benliğine odaklanmakta ve dış dünyaya karşı duyarsızlaşmaktadır. Basın reklamları üzerine yaptığımız çalışmada kavramların özellikle lüks tüketim ürünlerine yönelik reklamlarda kullanıldığını gördük. Kavramlar içeriklerinden soyutlanarak, ürün imajına dönüştürülmektedir. Kavramların içerikleri bulanıklaştığında, amaç olmaktan uzaklaşırlar; hatta tehlikeli bile olabilirler. Araştırmamızın amacı reklamlardaki ideoloji ve kavram kullanımına karşı eleştirel bir tutum geliştirerek, tüketicinin duyarlılığını geliştirmesinin, reklamları bilinçli bir tavırla okumasının önemini vurgulamaktır. From the contemporary life aspect, we do not evaluate consuming only in terms of utulitism and economical process but also in the meantime as a cultural process which includes semiotics/ indications and symbols. And advertisments create new essence structures or shape the exsiting essence structures by using semiotics and symbols. Consuming and advertisments, deeply effects the relation of individual with his/ her self, with community and with the world. The ownings of the individual specifies the relation with his/ her self; the identity and the relations start to become similiar to his/ her relations with the objects. The individual, perceiving life as consuming of semiotics, focuses on his/ her ego and becomes insensitive for the world outside, In this research, made on press advertisments, we observed that the concepts are being used in the advertisements which were aimed at luxury consuming products. The consepts are being abstracted from their contents, and transformed into product image. And because the contents of consepts are becoming unclear, they start to be far from becoming an objective; and they can even be dengerous. The aim of our research is developing a critical attitude against usage of ideology and concept in advertisements, emphesizing the importance of consumer's increasing their sensitivity and reading the advertisements with conscious manner.
Keywords: Reklamcılık