Ahmed Bican’ın “münteha” isimli fusus tercümesi ışığında tasavvuf düşüncesi - Beyazit, Ayşe (My University, 2008)
XV. yüzyılda Gelibolu’da yaşamış önemli bir Türk âlim ve mutasavvıf olan Ahmed Bîcan, vahdet-i vücûd düşünce sisteminin mühim bir takipçisidir. İşte ekberî mektep anlayışının güzel bir ürünü olan Ahmed Bîcan’ın Müntehâ’sı çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmamızda yaşadığı dönemin fikrî ve tasavvufî yapısını günümüze yansıtan Müntehâ’nın Osmanlı Türkçe’sinden günümüz Türkçesine latin harferiyle çeviri yazımı yapılmış olup eserin içeriği, kaynakları, konusu kısaca; eserin genel olarak tahlili yapılmaya ve tasavvuf düşüncesindeki yeri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ahmed Bîcan, Müntehâ, Fusûsu’l-Hikem, Tasavvuf.

Ahmed Bîcan, lived in Gelibolu in 15th century, was an important Turkish intellectual and sufi who was a pursuer of vahdet-i vücûd thought system. Ahmed Bîcan’s Müntehâ is our subject of work which is a product of ekberî mektep understanding. In our working Müntehâ’s translation into present-day Turkish from Ottoman Turkish with Latin letters is done. Briefly, the book’s general analysis is done and its location in sufism understanding is shown. Ahmed Bîcan, Müntehâ, Fusûsu’l-Hikem, Sufism.
Keywords: İslam Dini; Tasavvuf