Kur’an’da salat kavramı - Doğru, Yaşar (My University, 2004)
KUR'ÂN'DA SALÂT KAVRAMI Kur'ân-ı Kerîm'in temel kavramlarından biri olan ve iman ile birlikte sıkça anılan salât, lügat anlamı olarak zengin bir içeriğe sâhiptir. Kur'ân-ı Kerîm'de bilinen bir ibâdet olan namazı ifâde ettiği gibi, namazın dışında mesela, Peygambere salât etmeyi de kapsamaktadır. Bunlardan ilki, Formel salât, ikincisi ise informel salât olarak değerlendirilmiştir. Kur'ân'da birkaç farklı anlamda kullanıldığı için zû-vücûh, çok boyutlu kelimeler arasında yer alan salât, kavram ve ibâdet olarak da içerisinde pek çok kavramı barındırmaktadır. Salât, içinde barındırdığı, hakîkî ve sembolik anlamları olan alt kavramlar ve Kur'ân'ı Kerim'de yer alan diğer kavramlarla da irtibatlı bir kavramdır. Dinler Tarihi araştırmalarının verilerine göre, Yahudiler ve Hristiyanlar'da da görülen bir ibâdet olan salat, filolojik olarak da, batı dillerinde Arapça'daki anlamlarına benzer anlamları vermektedir. Bilinen ibadet olarak salat, belli vakitlerde yerine getirilen, formel ve informel boyutuyla içerisinde pek çok hikmeti barındıran bir kavramdır.

THE CONCEPT OF SALAT IN KORAN Salat is one of the main concepts in Koran. It is frequently mentioned with faith and has a rich dictionary meaning. Besides its well-known meaning NAMAZ, salat in Koran, also stands for praising the Prophet. The former meaning is called formal salat where as the latter informal salat. Salat is one of the multi-dimensional words in Koran, for having multiple meanings. As a pray and concept, salat consists of different concepts. Salat, in relation to other concepts in Koran, comprises sub-concepts having real and symbolic meanings. Studies in Religions History have revealed that salat is also seen among Jews and Christians. Furthermore, the philological meaning of salat in Western languages is similar to its meaning in Arabic. As a known pray carried out at certain times, salat, from formal and informal aspects, involves lots of wisdom.
Keywords: Salat Kavramı; Tefsir