Lise öğrencilerinde riskli sağlık davranışları - Sarı, Canan (My University, 2006)
Halk Sağlığı Hemşireliği ÖZET Araştırma adölesanların riskli sağlık davranışlarını saptamak, okul sağlığı çalışmalarına ve sağlık eğitimine yol göstermek amacı ile yapılmış olup araştırma örneklemini İstanbul’un Avrupa yakasında bir meslek lisesinin lise 1, lise 2 ve lise 3. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem grubu, sınıf listelerinden kura yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmaya katılan toplam öğrenci sayısı 433 ‘tür. Veriler anket yoluyla toplanıp bilgisayar ortamında analiz edilmiş, istatistiksel analizde c2 önemlilik testi kullanılmıştır. Araştırmaya 154 lise 1. sınıf, 135 lise 2.sınıf, 144 lise 3. sınıf öğrencisi katılmıştır. Öğrencilerin % 30,5’i sigara, % 9,0’ı alkol ve % 1,9’u uyuşturucu madde kullandıklarını belirtmişlerdir. En fazla arkadaştan özenme nedeni ile sigara, alkol ve uyuşturucu maddeye başladıkları saptanmıştır. Bu alışkanlıklarda cinsiyetler ve yaşlar arasında anlamlı fark bulunmuştur. Alışkanlık yapan maddelerin kullanımının yaşla beraber artış gösterdiği saptanmış, erkeklerin kız öğrencilere göre daha fazla sigara ve alkol içtikleri belirlenmiştir. Uyuşturucu kullanımında ise kızlarda oran daha yüksek çıkmıştır (% 2,8). Beslenme özelliklerine bakıldığında öğrencilerin % 56,3’ ü üç öğün yemek yediklerini, % 45,7’si daha çok fast-food yediklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin % 18,8’i kilodan dolayı diyet yapmayı düşündüklerini, % 7,6 ‘sı de kilo vermek için ilaç almayı düşündüklerini belirtmişlerdir. Diyet yapma ve kilo için ilaç alma konusunda kızlarda oran erkeklere oranla daha yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin % 27,3’ü motorlu araç kullandıklarını, % 35,3’ü her zaman trafik kurallarına uymadıklarını, % 40,9’u emniyet kemeri kullanmadıklarını , % 37,2’si de motorlu araç kullanırken hız yapmayı düşündüklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin % 39,5’i egzersiz yapmadıklarını belirtmişlerdir. Öğrencilerin % 60’ının cinsel ilişkiye girdiği, %39,2’sinin cinsel ilişkiye girip korunmadığı, % 66,1’inin cinsel bilgisi olmadığı saptanmıştır. Bu bulgulardan yola çıkarak: Ergenlik dönemine girmeden önce sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin zararları, sağlıklı beslenme, sağlıklı cinsel yaşam, egzersiz ve trafik kuralları ile ilgili sağlık eğitimi verilmesi ve okul sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

This study was carried out to determine what health hazards exist for adolescents, aiming to contribute to the efforts of school health authorities and to offer guidance for health education. The environment of the study consisted of students attending the first-, second- and third-year classes of a lycée in the District in Istanbul. The sample group was selected by a drawing of lots from class lists. The total number of students included in the study was 433. Data was collected by means of a questionnaire, analyzed in an electronic medium, and subjected to statistical analysis using an c2 significance test. The participants in the study were 154 lycée 1st-year, 135 lycée 2nd-year and 144 lycée 3rd-year students. A proportion of 30.5% of the students stated that they were cigarette smokers, 9.0% said they were alcoholic drinkers and 1.9% declared that they used narcotics. It was established that cigarette-smoking, the use of alcohol and narcotics had been initiated mostly due to peer pressures. It was found that these habits showed significant differences in terms of gender and age. The study showed that the use of addictive substances increased with age and that there were more male students who smoked and drank compared to females. Girls displayed a higher rate of narcotic use, however (2,8%). A look into dietary characteristics showed that 56,3% of the students ate three meals a day and that 45.7% were mostly fast-food eaters. It was seen that 18,8% of the students were thinking to diet due to being overweight and 7.6% were thinking to take drugs to lose weight. Dieting and taking weight-reducing drugs were found to be more prevalent in girls rather than boys. A proportion of 27.3% of the students stated that they were drivers, 35.3% said they did not always followed traffic regulations, 40.9% said they did not use seat-belts, 37.2% said they were thinking to speeders. A proportion of 39.5% of the students said they did not exercise. It was established that 60% of the students had had sexual intercourse, that 39.2% had had unprotected sex and that 66.1% had had no sexual education at all. It was concluded that students should receive health education before puberty about the hazards of smoking, alcohol and narcotics, the benefits of a healthy diet, healthy sexual activity, exercise and about the importance of observing traffic regulations and that school health services should be improved. Key words: Adolencense, risk health behaviors
Keywords: Adölesan; Riskli Sağlık Davranışları