Kemal Tahir: şahsiyeti, eserleri, fikirleri - Coşkun, Sezai (My University, 2006)
Bu çalışmada Türk romanının önde gelen isimlerinden Kemal Tahir’in şahsiyeti, eserleri ve fikirleri üzerinde duruldu. ‘Şahsiyeti’ başlıklı birinci bölümde yazarın hayatı, aile ve arkadaş çevresi, eğitimi, edebiyat dünyasına girişi ele alındı. ‘Eserleri’ başlıklı ikinci bölümde yazarın şiirleri, hikayeleri ve romanları tahlil edildi. Eserleri üzerine yapı ve içerik çözümlemesi yapıldı. ‘Fikirleri’ başlıklı üçüncü bölümde ise yazarın gerek notlarında gerekse diğer eserlerinde yer alan fikirleri incelendi. Çalışmanın ‘Sonuç’ bölümünde elde edilen çıkarımlar ortaya konuldu. Gerek çalışma kapsamında yararlanılan gerekse diğer araştırmacılara yardımcı olacak geniş bir kaynakça, çalışmanın sonunda ‘Kaynakça’ bölümünde yer aldı. Kemal Tahir, Türk Romanı, Köy Romanı, Türk Edebiyatı, A.T.Ü.T.

We study life, works and ideas of Kemal Tahir, who one of important novelist in Turkey, in this thesis. İn first part, his biography was studied. This part contains his family, friends, schools and Turksh intellectual’s ideas about Kemal Tahir. İn second part we study his works. Firstly we study his poems and ideas about poetry. Than we study his short stories and novels. Also his detective stories and translation works were studied in this part. İn third part, we studied his ideas. We separated his ideas four part: About Ottoman, Turkish Republic, Byzantium and literature. We gave a detalied bibliography at the end of the study. Key Words: Kemal Tahir, Turksih Literature, Turkish novel, village novel, A.T.Ü.T.
Keywords: Kemal Tahir, 1910-1973; Türk Edebiyatı