Hemiparatik tip serebral palsili çocuklarda plantar fleksör spastisitesi ile ayak bileği temas açısı ve plantar fleksörlerin itme gücü arasındaki ilişki - Öztürk, Orhan (My University, 2016)
1. ÖZET Hemiparatik Tip Serebral Palsili Çocuklarda Plantar Fleksör Spastisitesi ile Ayak Bileği Temas Açısı ve Plantar Fleksörleri İtme Gücü Arasındaki İlişki Öğrencinin Adı: Orhan ÖZTÜRK Danışmanı: Doç Dr. Zübeyir SARI zyoterapi ve Rehabilitasyon Amaç: Bu çalışmanın amacı, Hemiparatik tip Serebral Palsili (SP) çocukların etkilenmiş alt ekstemitelerindeki plantar fleksör spastisitesi ile ayak bileğinin itiş gücü ve yürüme esnasında ayak bileğinin temas açısı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Aile Danışmanlık Merkezi Yürüme Analizi Laboratuvarına başvuran, yaş ortalamaları 6,91±1,77 olan 35 Hemiparatik tip SP’li çocuk dahil edildi. Çocukların plantar fleksör spastisitesi Modifiye Ashworth Skalası (MAS) ve Modifiye Tardieu Skalası (MTS) ile değerlendirildi. Eklem hareket açıklıkları universal ve elektronik gonyometre ile yapıldı. Klinik değerlendirmeden sonra çocuklara 3 boyutlu yürüme analizi yapıldı. Bulgular: Yapılan değerlendirme sonucunda etkilenmiş ekstremite plantar fleksör spastisitesi ile aynı ekstremitenin ayak bileği temas açısı, itiş gücü, salınım fazı oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulundu (p<0,05). Plantar fleksör spastisitesi ile yürümenin kinematik verilerinden olan yürüme hızı, kadans, tek adım uzunluğu ve çift adım uzunluğu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05). MTS hızlı ölçüm yakalama derecesi ile temas açısı arasında istatiksel açıdan anlamlı bir korelasyon bulundu (p<0,05). Sonuçlar: Çalışma sonucunda Hemiparatik tip Serebral Palsili çocuklarda plantar fleksör spastisitesinin artışı ile birlikte yürüme parametrelerinin değiştiği, ilerleyen dönemlerde ikincil problemlere neden olabilecek kompenzasyon mekanizmalarının geliştiği ve ağırlık transferinde sapmalar olduğu belirlendi. Serebral Palsi, Yürüme, Kas Spastisitesi, Güç Üretimi

The Relationship Between Plantar Flexor Spasticity And Angle of the Ankle at Initial Contact, And Power Generation in Children With Hemiplegic Cerebral Palsy Student’s Name: Orhan ÖZTÜRK Assoc. Prof. Zübeyir SARI Master of Science Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation Purpose: Our aim was to determine the relationship among plantar flexor spasticity of effected limb, power generation of ankle and angle of ankle at initial contact in children with Hemiplegic Cerebral Palsy (CP). Method: Thirty-five children with Hemiplegic CP, with a mean age 6,91±1,77, who consulted to Turkey Spastic Children Foundation Gait Analysis Lab were recruited to this study. Plantar flexor spasticity was evaluated with Modified Ashworth Scale and Modified Tardieu Scale. Manual and telemetric electronic goniometer was used to measure the range of motion. After a clinical assessment, 3 dimensional gait analysis was performed. Results: After the evaluations, it was found that there was a statistically significant correlation (p<0,05) between the plantar flexor spasticity of the effected limb and angle of ankle at initial contact, power generation of ankle, percentage of swing phase of same limb. Also, there were a statistically significant correlation between the catch angle of Modified Tardieu Scale fast velocity evaluation and angle of ankle at initial contact. The correlation coefficient level was found moderate. Conclusion: As a conclusion, it was determined that gait parameters might be altered by an increase of plantar flexor spasticity in children with Hemiplegic CP. Also, a deviation in body weight transfer was detected. It was thought that, secondary orthopaedic problems due to compensation mechanisms might develop in the feature. Cerebral Palsy, Gait, Muscle Spasticity, Power Generation
Keywords: Çocuklar; Fizyoterapi ve rehabilitasyon; Hemiparatik tip serebral palsili; Tanı ve tedavi