An analysis of psychological resilience and happiness levels among the Syrian refugee children studying in Turkey - Sikander, Yaqeen Ul Haq Ahmad (My University, 2020)
Savaş, özellikle hayatta kalanlar arasında en savunmasız olan çocuklar için travmatik bir felakettir. Suriye'deki savaş, Suriye halkının kitlesel yer değiştirmesine ve en az üç milyon kişinin mülteci olarak Türkiye'ye yerleşmesine yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin çeşitli okullarında öğrenci olarak kayıtlı Suriyeli mülteci çocukların psikolojik dayanıklılık ve mutluluk düzeylerini incelemektir. Psikolojik dayanıklılık ve mutluluk arasındaki ilişki de ayrıca incelenmiştir. Buna ek olarak, psikolojik dayanıklılık ve mutluluk değişkenleri yaş, cinsiyet ve sosyo-ekonomik durum, aile tutumları vb. gibi çeşitli demografik özellikler açısından incelenmiştir.Araştırmanın örneklemini, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Ali Nar İmam Hatip Ortaokulu Geçici Eğitim Merkezi'nde öğrenci olan rasgele seçilmiş Suriyeli çocuklar oluşturmaktadır. Bu araştırma ilişkisel tarama türünde tasarlanmıştır. Anket tekniği kullanılmış ve toplam 323 öğrenci, 143 kadın ve 180 erkek çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. 53 katılımcı 10-14 yaş grubundan, 270 katılımcı 15-18 yaş grubundandır. Araştırmada veri toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (ÇGPSÖ-12) ve Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 21.00 yazılım kullanılarak analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Kruskal-Wallis tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Bağımsız Örnekler t-testi ve Basit Regresyon Analizi kullanılmıştır. Mevcut araştırma sonucuna göre, analizler, katılımcıların psikolojik dayanıklılık ve mutluluğu söz konusu olduğunda, cinsiyet, yaş ve ailenin ekonomik durumu değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığını göstermektedir. Savaş veya şiddet anıları dayanıklılık açısından anlamlı bir şekilde farklılık göstermemiştir, ancak mutluluk söz konusu olduğunda anlamlı şekilde farklılaşmıştır. İdeal/ demokratik aile tutumu da psikolojik dayanıklılık açısından anlamlı şekilde farklılaşmıştır, ancak mutluluk söz konusu olduğunda ise anlamlı bir şekilde farklılaşmamıştır. Dinin yaşamdaki rolü, hem psikolojik dayanıklılık hem de mutluluk açısından anlamlı şekilde farklılaşmıştır. Ayrıca mutluluk ve psikolojik dayanıklılık arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.

War is a traumatic calamity, especially for its survivors amongst which children are the most vulnerable ones. The war in Syria has led to mass displacement and settlement of at least three million of those immigrant refugees in Turkey. The purpose of this study is to examine the levels of psychological resilience and happiness of the Syrian refugee children currently enrolled as students at various schools in Turkey. The relation between psychological resilience and happiness is also examined. In addition, the variables of psychological resilience and happiness have also been contrasted with various demographic features like age, gender and socio-economic status, family attitudes, etc. The sample of the study consists of conveniently selected Syrian children enrolled as students at the Ali Nar Imam Hatip Ortaokulu Gececi Egitim Merkezi in the Fatih district of Istanbul, Turkey. The relational screening model has been used in this research. Employing a survey technique, a total number of 323 students, 143 females and 180 males participated in the study on a voluntary basis. 53 participants belonged to the age group of 10-14 while 270 participants belonged to the 15-18 age group. Socio-demographic Information Form prepared by the researcher, Child and Youth Resilience Measure (CYRM-12) and Oxford Happiness Questionnaire – Short Form were used to collect data in the study. The data obtained from the study were analysed and evaluated using the SPSS 21.00 software program. Kruskal-Wallis one-way analysis of variance (ANOVA), Independent Samples t-test and Simple Regression Analysis were used to evaluate the data. Based on the results of the study, the analyses showed that Gender, Age and Economic Status of the family were not significantly different when it comes to Psychological Resilience and Happiness of the participants. Memories of War or Violence did not differ significantly in terms of Resilience but were found significantly different when it comes to Happiness. The Ideal/ Democratic Family Attitude was also found significantly different with regards to Psychological Resilience but wasn’t significant when compared to Happiness. Role of Religion in life was significantly different with regards to both Psychological Resilience and Happiness. Happiness was also found to be a significant predictor of Psychological Resilience.
Keywords: Children; Çocuk; Dayanıklılık; Happiness; Mutluluk; Mülteci; Mülteciler, Suriyeli; Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; Psychological counseling and guidance; PTSD; Refugee; Refugees, Syrian; Suriye; Syrian; Trauma; Travma; TSSB; Turkey; Türkiye Resilience