Bütünleşik antrenman modelinin dağ bisikleti performansı üzerine etkisi - Koçak, Fatih (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmada antrenmanlı bisikletçilere uygulanan 6 haftalık, yüksek yoğunluklu interval antrenmanı ile bezenmiş bütünleşik antrenman modelinin dağ bisikleti performansları üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaş ortalamaları 15,70±2,00 yıl olan 10 elit dağ bisikleti sporcusu katılmıştır. Altı haftalık antrenman sürecinde katılımcılara yüksek yoğunluklu interval antrenmanlarını (YYİA) barındıran bütünleşik antrenman metodu uygulanmıştır. Katılımcılar 6 hafta boyunca, haftada 3 gün bütünleşik fitnes antrenman (BFA) ve yüksek yoğunluklu interval antrenmanı uygulamışlardır. İntervaller 30 saniye yüklenme 15 saniye aktif dinlenme ve 20 saniye yüklenme, 10 saniye aktif dinlenme şeklinde toplam 10 set uygulanmıştır. Setler arası 10 dakika aktif dinlenme (maksimum kalp atım sayısının %65-75) yapılmış, yüklenmelerde maksimum kalp atım sayısının %85-96’sı şiddetinde yüklenilmiştir. BFA çalışmaları cimnastik hareketler, metabolik çalışmalar ve ağırlık çalışmalarından oluşan 4 setten oluşmaktadır. Setler arası 2 dakika dinlenme yapılmıştır. Hareketler olabildiğince hızlı yapılmış, ağırlık çalışmaları 1 maksimum tekrar değerlerinin %65’i şiddetinde uygulanmıştır. Katılımcılara ilk ve son test olarak wattbike bisiklet ergometresinde maksimal rampa test ve 30 saniye anaerobik güç testi, bacak kuvveti testi ve dağ bisikleti parkur zamanı testleri uygulanmıştır.Bulgular: İlk ve son test sonuçları, katılımcıların V̇O2maks değerleri %4,7 artmış, maksimum dakika gücü (MMP) %6,6 artmış, ortalama güç değerleri %5,1 artmıştır. Anaerobik güç testlerinde, zirve güç değerleri %7,8 artarken, ortalama güç değerleri %6,3 artmıştır. Bacak kuvveti değerleri %21,1 artmıştır. Diğer yandan dağ bisikleti parkur süreleri %10,2 iyileşmiştir.Sonuçlar: Sonuç olarak, dağ bisikletçilerine uygulanan 6 haftalık, yüksek yoğunluklu interval antrenmanları ile bezenmiş bütünleşik antrenman modeli, katılımcıların dağ bisikleti performanslarını artırdığı görülmüştür. Bu sonuçlar ışığında, uygulanan bu bütünleşik antrenman modelinin bu alanda çalışma yapan spor bilimcilere ve dağ bisikleti sporcularına örnek olacağı söylenebilir.

Purpose: In this study, it is aimed to investigate the effect of the 6-week integrated training model with high intensity interval training applied to trained cyclists on mountain bike performances.Materials and Methods: Ten elite mountain bike athletes with a mean age of 15,70 ± 2,00 years participated in the study. During the six-week training session, participants implemented an integrated training method that included high intensity interval training. During the six-week training session, the participant was given an integrated training method that included high intensity interval training. A total of 10 sets were applied in the form of 30 seconds sprints – 15 seconds active recovery, 20 seconds sprint – 10 seconds active recovery. Active rest for 10 minutes between sets (65-75% of maximum heart rate), at sprints intensity 85-96% of maximum heart rate. Integrated fitness training (IFT) studies consist of 4 sets of gymnastic movements, metabolic exercises and weight exercises. Two minutes rest between sets. The movements were made as fast as possible, and weight exercises were applied at a rate of 65% of the 1 maximum repeat values. As a first and final test for participation, the maximal ramp test and 30 second anaerobic power test in the wattbike cycling ergometer, leg strength test and mountain bike track time tests were applied. Results: The first and last test results showed that the participant V̇O2max values increased by 4.7%, maximum minute power (MMP) increased by 6.6%, mean power values increased by 5.1%. In anaerobic power tests, peak power values increased by 7.8% while mean power values increased by 6.3%. Leg strength values increased by 21.1%. On the other hand, mountain bike racetrack times have improved by 10.2%.Conclusion: As a result, the participant's mountain bike performances were enhanced by the 6-week integrated training model with high intensity interval training applied to mountain bikers. In the light of these results, it can be said that this integrated training model will be an example for sports scientists and mountain bike athletes working on this field.
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; Bütünleşik Fitnes Antrenman (BFA); Dağ Bisikleti; High Intensity Interval Training (HIIT); Integrated Fitness Training (IFT); MaxVO2; Physical education and training; VO2max; Yüksek Yoğunluklu İnterval Antrenmanı (YYİA) Mountain Bike