ORGENERAL CEVAT ÇOBANLI PAŞA’NIN ÇANAKKALE BOĞAZIMUHAREBELERİNDEKİ ASKERÎ FAALİYETLERİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Osmanlı Devleti dünya harbine dahil olduğunda hususî bir mevki olan ÇanakkaleBoğazı’nın müdafaası büyük bir önem arz etmişti. Öyle ki İtilaf DevletleriÇanakkale Boğazı’nı geçmekle İstanbul’u işgal etme ve müttefikleri Rusya’ylairtibat kurma imkânına sahip olabileceklerdi. İngiltere’de uzun sürentartışmalardan sonra Bahriye Nâzırı Winston Churchill Harp Konseyi’niÇanakkale’ye saldırı konusunda ikna etmişti. Bu kararın ardından İngilizlerBoğaz’ı geçme planları üzerinde çalıştılar. Harbin eşiğinde olunmasına rağmenÇanakkale Boğazı’nın müdafaasına yönelik elde sadece Alman Amiral Schack’aait bir rapor vardı. Cevat Paşa Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı’naatandığı tarihten itibaren Boğaz’ın savunma planları üzerinde durdu. Schack’ınplanı yerine yeni bir plan hazırlandı. Cevat Paşa’nın komutanlığında MüstahkemMevkinin hazırlamış olduğu plan ve bu plan doğrultusunda alınan tedbirler 19Şubat 1915’te başlayan düşman bombardımanına karşı 18 Mart’ta büyük bir zaferkazanılmasını sağladı.

When the Ottoman Empire was involved in the world war, the defense of the Dardanelles, which was a special position, was of great importance. Entente States could have the opportunity to occupy Istanbul and contact their allies Russia by passing the Dardanelles. After prolonged discussions in Britain, Navy Minister Winston Churchill convinced War Council to attack Gallipoli. Following this decision, the British have studied their plans to pass the Dardanelles. Despite being on the brink of war, there was only a report from the German Admiral Schack for the defense of the Dardanelles. Cevat Pasha focused on the defense plans of the Dardanelles since his appointment to the Dardanelles Fortified Area Command. Schack's plan was replaced by a new plan. The plan prepared by the Fortified Area Command under the command of Cevat Pasha and the precautions based on this plan provided a great victory on 18 March against the enemy bombardment which started on 19 February 1915.
Mart. GENERAL CEVAT ÇOBANLI PASHA’S MILITARY ACTIVITIES DURING DARDANELLES BATTLES