OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARINA YÖNELİK YABANCI DİL İLGİ ÖLÇEĞİNİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Günümüzün bilgi çağı olması ve dünyada yaşanan küreselleşme yabancı dil eğitiminin önemi giderek artmaktadır. Okul öncesinde başlatılan yabancı dil eğitimi öğrencilerin yabancı dile olan ilgilerini ve motivasyonlarını arttırmaktadır. Ayrıca bu durum da çocukların yabancı gözlemlenmektedir. Bu araştırma ile okul öncesi dönem çocuklarının yabancı dillere karşı ilgilerini tespit edebilmek üzere bir ölçek geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma bir ölçek geliştirme çalışmasıdır. Araştırmaya 181 okul öncesi dönem çocuğu katılmıştır. Çalışma verileri yabancı dil etkinliklerini gözleyen okul öncesi öğretmenleri aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin geçerlilik analizinde açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçeğin güvenirlilik analizleri kapsamında madde analizleri değerlendirilmiş, iç tutarlılık, faktörler arası ilişki analizlerine yer verilmiştir. Ardından test tekrar test güvenirliği ile ölçeğin zaman içinde değişmezliği ölçülmüştür. Araştırmanın istatistiksel işlemlerinde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre "60-72 ay çocukların yabancı dillere karşı ilgi ölçeği" 2 alt boyuttan oluşmaktadır. Birinci alt boyutu kararlılık boyutunun iç tutarlılığı ,97 olduğu, ikinci alt boyut olan istekliliğin iç tutarlılığının ise ,73 olduğu bulgulanmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, geliştirilen okul öncesi yabancı dillere karşı ilgi ölçeğinin okul öncesi dönem çocuklarının yabancı dillere karşı ilgilerini belirlemede geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu tespit edilmiştir

With the influence of globalization and information age in the 21st century, the importance of foreign language is increasing each day. Starting foreign language education in pre-school period increases students’ interests and motivations towards foreign language. It also has a positive influence on their achievement. The purpose of this study is to develop a scale regarding pre-school children’s interest in foreign language activities. Thus, this is a scale development study. 181 preschool children participated in the study. The study data were collected via pre-school teachers observing foreign language activities. The data were analyzed via SPSS 17.00. Factor analysis and total item correlation were used to analyze the data. Validity and reliability analyses included factor analysis, item analysis, internal consistency, and inter-factor correlation analyses. Moreover, test-retest reliability was employed to measure the invariance of the scale in time. For all the statistical operations within the study, The significance level was taken as 0.05. According to the study results, “The Scale for the Interest of Children Aged 60 to 72 Months in Foreign Language” is comprised of 2 sub-dimensions. The internal consistency of decisiveness, the first subdimension of the scale, was found to be .97 while the internal consistency of eagerness, the second sub-dimension of the scale, was found to be .73. The study results indicate that the scale developed for pre-school children’s interest in foreign language activities is valid and reliable
DEVELOPING AN INTEREST IN FOREIGN LANGUAGE SCALE FOR PRE-SCHOOL CHILDREN