İlköğretimi geliştirme çabaları bağlamında ilköğretim müfettişlerinin ilköğretimi değerlendirmesi - Çelebi, Nurhayat (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2007)
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim müfettişlerinin görüşlerine göre, ilköğretimdeki öğretmen ve yöneticileri eğitim ve öğretim süreçleri, yönetsel etkililik açılarından değerlendirerek, eğitim ve öğretimi geliştirme çabalarına katkı sağlamaktır. Bu amaçla 56 maddelik bir anket hazırlanmış ve İstanbul’da görev yapan 113 ilköğretim müfettişine uygulanmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel teknik olarak frekans ve yüzdelik kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin ve yöneticilerin eğitim ve öğretimi geliştirme çabası içinde oldukları, ancak bu çabaların yeterli olmadığı görülmüştür. Kaynak ve teknolojik yetersizlikler, mali sorunlar, program geliştirme sorunları ve sistematik değerlendirme eksiklikleri gibi sorunlar, ilköğretimin iyileştirilmesi gereken alanları olarak belirlenmiştir.
Evaluation of primary educatıon by primary education inspectors within the context of primary education improvement efforts
Keywords: Teftiş, değerlendirme, eğitim- öğretim süreçleri