Öğretmen adaylarının öğretmenlik tutumları açısından incelenmesi - Karahan, Esra (My University, 2003)
Araştırma ile eğitim fakültesinde öğrenim gören öğretmen adaylarının öğretmenlik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Eğitim fakültesinde öğrenim gören öğretmen adaylarının öğretmenlik tutumları, sınıflara göre, cinsiyete göre, yaşa göre, okudukları bölümlere göre, mezun olunan lise türüne göre, üniversiteye girişte öğretmenlik mesleğini tercih sıralamasına göre, ortaöğretim başarı durumuna göre, okul öncesi eğitimi alıp almama durumuna göre, öğretmen adaylarının üniversite öğrencilikleri süresince akademik açıdan başarı durumuna göre, ailelerinin aylık ortalama gelir düzeyine göre, İstanbul'a geldikleri yere göre, İstanbul'da yaşama sürelerine göre incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi`nde öğrenim gören öğretmen adaylarının tümü oluşturmaktadır. Örneklem ise, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi `nin Sınıf Öğretmenliği Okul Öncesi Öğretmenliği Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık sayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü'nde 1. ve 4. sınıflarda okuyan öğretmen adaylarından random yoluyla seçilmiş 330 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Öğretmenlik Tutumları Ölçeği ve Anket kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizinde aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplamaları, t testi, varyans analizi ve Pearson Moment Çarpım Katsayıları teknikleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir: 1. Öğretmen adaylarının öğretmenlik tutumları orta değerin biraz üzerindedir. Eğitim fakültesinde öğrenim gören öğretmen adayları olumlu tutuma sahiptirler. 2. Eğitim fakültesinde öğrenim gören öğretmen adaylarının öğretmenlik tutumlarında okudukları sınıflara göre, cinsiyetlerine göre, okudukları bölümlere göre, üniversite öğrencilikleri süresince akademik başarı durumuna göre, ailelerinin aylık ortalama gelir düzeyine göre, öğretmen adaylarının İstanbul'a geldikleri yere göre manidar düzeyde farklılaşmalar tespit edilmiştir. 3. Eğitim fakültesinde öğrenim gören öğretmen adaylarının öğretmenlik tutumları ile yaşları ve İstanbul'da yaşama süreleri arasında ilişki bulunmuştur. 4. Eğitim fakültesinde öğrenim gören öğretmen adaylarının öğretmenlik tutumları mezun oldukları lise türüne göre, üniversiteye girişte öğretmenlik mesleğini tercih sıralamasına göre, ortaöğretim başarı durumuna göre, okul öncesi eğitimi alma durumuna göre manidar düzeyde farklılıklar göstermemiştir.

In this research the study regarding how teacher candidates, being trained at the faculties of education, behave in classroom teaching has been made. Teaching behaviours of teaching candidates at these faculties have been observed having regard to their classes, sex, ages, branches, kind of high schools they graduated from, preferance range of teaching in the university entrance exam, performance of success at the secondary education, having pre-school education or not, performance of success during their academic process, monthly income of their families, hometowns and lifetime in İstanbul. All the teacher candidates at the University of Marmara at the Atatürk EF have formed the universe of the research. Models have been chosen at random among the candidates(212 girls,118 boys) studying at Primary School Teaching, Pre-school Teaching, Psychological Guidance, Computer and Teaching Technologies Main Science Branches of 1st and 4th classes at the University of Marmara at the AEF. In this survey scanning method has been applied. To gather data Teaching Attitude Scale and Questionnaire have been used. In statistical analyses of the accumulated data arithmetic average and standard deviation calculation, independent samples t test, one way anova analysis and Product Moment Correlation Coifficent techniques have been used. We can sum up the coclusions drawn from the study as follows: 1. Teaching behaviours of the candidates are a bit above the average. Candidates being trained at the faculties of education have positive manner. 2. In terms of teaching behaviours the candidates have remarkable differences considering their classes, sex, branches, performance of academic success, monthly income of families, hometowns. 3. It has been concluded that there has been a correlation between teaching behaviours of the candidates and their ages or lifetime in İstanbul. 4. Behaviours of the teacher candidates haven't shown remarkable differences regarding their highschools they graduated from, preferance range of teaching at the university, performance at secondary education, having or not pre-school education.
Keywords: Eğitim; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğretim ve öğretim kadrosu; Öğretmenler, Yetiştirilmesi