Din eğitimi açısından Kur'an-da aydın kişi - Çavdar, Hatice (My University, 2019)
Her çağın ve toplumun ve her ferdin kendine has karanlıkları vardır. İnsanı karanlıklardan aydınlığa çıkarmanın tek bir yolu vardır, o da eğitimdir. Eğitim karşılaşılan problemleri çözmek, akledebilen, düşünebilen, üretebilen, aydın insanı yetiştirme işidir. Tarihte aydın insan kavramı insanlığı derinden meşgul etmiştir. İlahi vahiy ve felsefe bu konu üzerinde durmuştur. Akıl ilahi bir nurdur. Akıl ile bilginin olmadığı yerde karanlık vardır. Çünkü akıl ve bilgi ışıktır. Bilginin peşinde koşan, bilgi ile insan zihninin ve gönlünü buluşturan akıl denen gücü kainata ve sosyal ilişkilere akıtan insanlar aydın; toplumlarsa aydın toplum olurlar. Aydın insan gönlünü Kur’an’a açar ve onun rehberliğini kabul eder. Kur’an ona şekil verir, ruhunu zenginleştirir. Kur’an’i eğitimin başka bir ifadeyle ilahi eğitimin ana hedeflerinden biri insanı yavaş yavaş aydınlığa ulaştırmaktır. Her ferdin doğuştan getirdiği tüm kabiliyetler, yetiştiği çevre ve aldığı eğitim onu aydın insan seviyesine ulaştırabilir veya ulaştıramaz. Biz de bu çalışmamızda günümüz insanın ihtiyaç duyduğu aydın insanın özelliklerini Kur’an ayetlerini rehber edinerek açıklamaya çalıştık.

Every age and society and every individual have their own darkness. There is only one way to bring humans from darkness to light, and that is education. Education is the job of solving problems that appear, raising intellect, thinking, producing, and enlightening people. The concept of the enlightened human in history has deeply engaged humanity. Divine revelation and philosophy have focused on this issue as well. Knowledge is a divine light. Where there is no intelligence and knowledge there is darkness. Because intelligence and knowledge are a light. People who pursue knowledge, which combine knowledge with the human mind and heart, pour the power called reason into the universe and are enlightened; making their societies enlightened as well. An enlightened person opens their heart to the Qur’an and accepts its guidance. The Qur’an shapes them and enriches their soul. In other words, one of the main objectives of divine education is to gradually bring a person to light. All the talents that an individual has from birth, the environment in which they were raised, and the education they receive are all factors that can make a person reach or not reach enlightenment. In this study, I tried to explain the characteristics of an enlightened person needed by today’s people using Qur’anic verses as guidance.
Keywords: Aydın insan; Education; Eğitim Holy Qur’an; Enlightened Person; Kur’an’ı Kerim