Nil Üzerinde Hollywood Olmak: Mısır Sineması (1896-1952) - DİLEK, MUHAMMET (Doruk Yayınları, 2021)
Siyasi kaosların, ekonomik bunalımların, tabuların, savaşların sürekli üretildiği Orta Doğu'da modern zamanların en etkili icatlarından biri olan sinemanın konumu nedir? Bu sorudan hareketle Orta Doğu'nun mekânlarını, renklerini, insanlarını, seslerini dilleri ve müzikleriyle sinema manzaraları ve deneyimi üzerinden ortaya seren bu kitap Mısır, İran, Suriye, Irak, Filistin, İsrail, Lübnan, Kürt, Ürdün, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Yemen sinemalarını global bir bakışla inceliyor. Görünen genel manzara trajiktir: Modern zamanlar, başka deyişle "sinema çağı", medeniyetlerin ana coğrafyası ve rengarenk dekoru olan Orta Doğu'nun dışarıdan ve içeriden yağmalanmasının tarihidir. Buna rağmen sinema, Orta Doğu halklarına çok kez müzik gibi, dans gibi, masallar gibi neşe ve hayat da vermektedir.