Ceza muhakemesi hukukunda bilirkişilik - Yılmaz, Zeynep (My University, 2021)
Günümüzde hukukun temas ettiği uzmanlık alan sayısı artmakta ve mevcut yargı mercilerinin bu hıza yetişme ihtimali ortadan kalkmaktadır. Dava konusu olarak önüne gelen her uyuşmazlığı çözmekle yükümlü olan yargılama merciinin günden güne gelişme kaydeden ve karmaşıklaşan matematik, istatistik, teknoloji, muhasebe, tıp, mimarlık gibi uzmanlık gerektiren alanlarda uyuşmazlığın kökenine inmek ve vaka tespiti ve aydınlatılmasını sağlamak amacıyla yardım alması olağan kabul edilecektir. Hakim ve savcıların hukuk fakültesinde aldıkları dersler güncel teknolojik ve sosyoekonomik gelişmeleri yakalayamamaktadır. Bunlara ek olarak uyuşmazlık konusu meseleye, uzman gözüyle farklı açılardan bakılacağı da çok açıktır. Bu nedenlerle bilirkişilik gün geçtikçe önemini arttırmıştır.Bu çalışmada; birinci bölümde bilirkişi kavramı, bilirkişi ve görüşünün hukuki niteliği, benzer kavramlarla mukayesesi incelenmiş, bilirkişiye başvurulabilecek ve başvurulamayacak haller açıklanmış, ikinci bölümde bilirkişinin yükümlülükleri ve yetkileri, denetimi ve sorumluluğu üzerinde durulmuş, üçüncü bölümde bilirkişiliğin 6754 sayılı kanunla getirilen kurumsal yapısı, bilirkişilerin nitelikleri ve görevlendirilmesi irdelenmiş, son olarak da güncel gelişmelere, sorunlara ve çözüm önerilerine değinilmiştir. Çalışmada, Yargıtay içtihatlarına ve Bilirkişilik Bölge Kurulu(BBK) kararlarına da yer verilerek; mevzuatın uygulamaya nasıl yansıdığı hususu aydınlatılmaya çalışılmıştır.

Nowadays, the number of areas of expertise that the law comes into contact with is increasing and the possibility of existing judicial authorities to keep up with this speed is eliminated. It will be deemed normal that the court of jurisdiction, which is responsible for resolving every dispute that comes to the fore as the subject matter of the case, receives assistance in areas that require specialization such as mathematics, statistics, technology, accounting, medicine, architecture, which are developing and getting more complex day by day, in order to reach the root of the dispute and to provide case detection and clarification. The courses that prosecutors take in the law school cannot catch up with the current technological and socio-economic developments. In addition to these, it is very clear that the subject of dispute will be viewed from different angles with the eyes of an expert. For these reasons, expertise has become one of the judicial elements that increase its importance day by day.In this study; In the first part, the concept of expert, the legal nature of the expert and his opinion, their comparison with similar concepts are examined, the situations in which an expert can be applied and not applied are explained. and finally, current developments, problems and solutions are mentioned. In the study, the case law of the Supreme Court and the decisions of the Regional Expertise Board are included; The issue of how the legislation is reflected in practice has been tried to be clarified
Keywords: Bilirkişi Raporu; Bilirkişilik; Bilirkişilik Kanunu; Ceza hukuku; Ceza Yargılaması; Criminal law; disagreement; Expert Report; expertise; Expertise LawExpert; jurisprudence; Kamu hukuku; problems and solutions; Public law; Uygulama Sorunları