6284 sayılı kanun kapsamında kadına yönelik şiddetin önlenmesi - Baytemur, Eylem (My University, 2025)
6284 sayılı kanun kapsamında kadına yönelik şiddetin önlenmesi Günümüzde kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı toplumsal yaşamın pek çok alanında görmekteyiz. Aile hayatından iş hayatına, özel alandan kamusal alana her yerde kadınlar, erkek şiddeti ve ayrımcılık ile karşı karşıya kalabilmektedir. Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için uluslararası alanda pek çok çalışma yapılmıştır. Ülkeler bir araya gelerek kadına yönelik şiddeti ve ayrımcılığı önlemek için çeşitli sözleşmeler imzalamış ve kadının insan haklarına ilişkin iç hukuklarında düzenlemeler yapmayı taahhüt etmişlerdir. Çalışmamızın konusunu oluşturan 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Türkiye’nin iç hukukunda kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla yapılan en önemli düzenlemelerden biridir. Kanun içeriğindeki ayrıntılı düzenlemeler, kadına yönelik şiddetle mücadelede güçlü bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin hızla artış gösterdiği ülkemizde, 6284 sayılı Kanun’un etkin şekilde uygulanması önem arz etmektedir. Bu nedenle 6284 sayılı Kanun, içeriği ve sağladığı korumanın incelenmesi amacıyla çalışma konusu olarak seçilmiştir.

Today, violence and discrimination against women can be observed in many areas of social life. From family life to professional life, from the private sphere to the public sphere, women may encounter male violence and discrimination in every setting. Numerous efforts have been made at the international level to eliminate violence against women. Countries have come together to sign various conventions to prevent violence and discrimination against women, and have committed to make legal arrangements in their domestic laws regarding women's human rights. The Law No. 6284 on the Protection of the Family and the Prevention of Violence Against Women, which constitutes the subject of our study, is one of the most significant legal regulations introduced in Turkey’s domestic law to prevent violence against women. The detailed provisions of the law present a strong tool in combating violence against women. In our country, where femicides and violence against women are rapidly increasing, the effective implementation of Law No. 6284 is of great importance. For this reason, Law No. 6284 has been chosen as the subject of this study to examine its content and the protection it provides.
Keywords: 6284 sayılı Kanun; Abused women; Aile içi şiddet; Aile İçi Şiddet; Ailede kadına kötü muamele; Discrimination Against Women; Domestic Violence; Family violence; Gender Equality; Kadına Yönelik Ayrımcılık; Kadına Yönelik Şiddet; Koruma Tedbirleri Violence Against Women; Kötü muamele edilmiş kadınlar; Law No. 6284; Protection Measures; Toplumsal Cinsiyet; Wife abuse