12 numaralı Özi ve Silistre ahkam defteri (1174-1184/ 1760-1770) : (özet-değerlendirme-metin) - Aygün, Yasemin (My University, 2014)
Ahkâm defterleri, eyaletlerden gönderilen şikâyetlerin Divân-ı Hümâyûn’da tertip edilerek, devletin toplumsal sorunlar karşısındaki yaklaşımını, çözüm üretme yollarını ve devlet-halk arasındaki ilişkileri yansıtması bakımından ana kaynak niteliğindedir. Konuyu teşkil eden 12 Numaralı Özi ve Silistre Ahkâm Defteri’nde, Osmanlı Devleti’nin siyasî, iktisadî ve idarî bakımdan en önemli coğrafyaları arasında yer alan Özi, Silistre ve Eflak voyvodalığına dair meseleler 1760-1770 tarihleri arasında yaklaşık on yıllık bir süreyi kapsayacak şekilde yazılmıştır. Bu defterde, Özi ve Silistre Eyaleti dâhilindeki şehirlerde meydana gelen eşkıyalıklar, sefer esnasında ordunun yol güzergahı üzerinde bulunan merkezlerde yaşanan huzursuzluklar, Eflak’a voyvoda tayinleri, Eflak ve Kara Eflak’ın güvenliğinin sağlanması ve hububat açısından İstanbul için önemi gibi konular ayrıntı olarak anlatılmaktadır. Ayrıca bölgedeki tuz madenleri ve vergi meseleleri, yapılan yolsuzluklar ve fukara halka açılan düzme davalara yönelik konuları da içermektedir. 12 Numaralı Özi ve Silistre Ahkâm Defteri’nde, Balkanların kuzeybatısındaki Osmanlı merkezlerinde 1760-1770 tarihleri arasında yaşanan iktisadî, idarî, askerî ve sosyal meselelere dair veriler incelenmeye çalışılmıştır. Osmanlı, Özi, Silistre, Eyalet, Eflak, İktisat, Eşkıya, Voyvoda.

Ahkâm registers which are primary sources regulated in Divân-ı Hümâyun, and they reflect; state’s approach to social problems, solution ways and its relations with society. Our subject, Ochakiv and Silistra Ahkâm Register Number 12 was written in between 1760-1770 and comprised approximately 10 years. This register contains issues of a region which was politically, economically and administratively one of the most important part of the empire. This region was consisted of Ochakiv, Silistra and Principality of Wallachia. In this register, there are some detailed records about banditry actions, unrest of the cities that belong to campaign routes, appointment of the Wallachian Princes, Wallachia and Little Wallcahia’s importance for Istanbul’s grain necessity. Furthermore, salt pits, tax matters, corruptions and fake cases had comprised in the register. In this work, we have observed Ottoman provinces in the nortwestern Balkan. We examined their economical, administral, military and social subjects in the 1760-1770. According to the Ochakiv and Silistra Ahkâm Register Number 12. Key Words: Ottoman, Ochakiv, Silistra, Province, Economy, Bandit, Hospodar.
Keywords: Ekonomik Açıdan; Sosyal Açıdan; Tarih; Türkiye