BİST 30 endeksinde işlem gören enerji şirketlerinin ESG raporlarının uluslararası standartlar çerçevesinde karşılaştırmalı analizi - Özdemir, Vedat (My University, 2025)
Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) raporlaması, şirketlerin çevresel sürdürülebilirlik, toplumsal sorumluluk ve yönetişim ilkelerine dayalı performanslarını değerlendirme ve paydaşlarıyla şeffaf bir şekilde paylaşma amacı güder. Bu raporlar, yatırımcılar, tüketiciler, regülatörler ve diğer paydaşlar için şirketlerin çevresel ve sosyal etkilerini analiz etmeleri açısından kritik veriler sunar. ESG raporlamasının önemi, özellikle çevresel değişim, sosyal sorumluluk ve yönetişimdeki artan şeffaflık talepleriyle doğrudan ilişkilidir. Küresel ısınma, doğal kaynakların tükenmesi ve sosyal eşitsizlik gibi sorunların giderek daha fazla dikkat çekmesi, şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerini raporlama sorumluluğunu artırmaktadır. Bu nedenle, şirketlerin ESG performanslarını raporlarken uluslararası kabul görmüş standartlara uygunlukları büyük önem taşımaktadır. Uluslararası ESG raporlama standartları, şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim performanslarını doğru bir şekilde ölçmelerine, karşılaştırmalarına ve şeffaf bir biçimde sunmalarına yardımcı olur. Global Reporting Initiative (GRI), Sustainability Accounting Standards Board (SASB) ve Avrupa Birliği Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) gibi uluslararası standartlar, şirketlerin ESG raporlarını belirli bir çerçevede karşılaştırılabilirliğini artırır. Bu bağlamda, ESG raporlarının doğruluğu ve güvenilirliği, yalnızca uluslararası standartlar çerçevesinde değil, aynı zamanda bağımsız denetim süreçlerinden geçmeleriyle de doğrudan ilişkilidir. Bağımsız denetim, raporların şeffaflığını ve güvenilirliğini artırarak, yatırımcıların ve diğer paydaşların doğru bilgiye ulaşmalarını sağlar. Bu çalışmanın temel amacı, BİST 30 Endeksi’nde yer alan, ana faaliyet konusu enerji sektörü olan ya da holding/ grup şirketleri düzeyinde enerji sektöründe doğrudan veya dolaylı faaliyet gösteren (örneğin enerji üretimi, iletimi, dağıtımı, altyapısı veya tedarik zinciri aracılığıyla sektöre katkı sunan) şirketlerin ESG raporlarını, uluslararası GRI, SASB ve CSRD standartları kapsamında karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Enerji sektörü, çevresel etkileri ve sürdürülebilirlik hedefleri açısından stratejik öneme sahiptir. Bu nedenle ESG raporlamasının kalitesinin artırılması, sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasında kritik bir adımdır. Bu çalışma kapsamında, enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin çevresel etkileri, sürdürülebilirlik hedefleri ve toplumsal sorumluluk alanlarındaki performansları değerlendirilecek, Türkiye’de enerji sektöründe ESG raporlamasına yönelik farkındalık seviyesi analiz edilecek ve şirketlerin raporlarının bağımsız denetim süreçlerinden geçip geçmediği de incelenecektir.

Environmental, Social, and Governance (ESG) reporting aims to evaluate corporate performance based on environmental sustainability, social responsibility, and governance principles, and to share the results transparently with stakeholders. These reports provide critical data for investors, consumers, regulators, and other parties to assess a company’s environmental and social impacts. The importance of ESG reporting is directly linked to growing demands for transparency in environmental change, social responsibility, and governance. As issues such as global warming, depletion of natural resources, and social inequality receive increasing attention, companies bear greater responsibility for disclosing their sustainability objectives. Therefore, adherence to internationally recognized standards when reporting ESG performance is of paramount importance. International ESG reporting standards help companies accurately measure, compare, and transparently present their environmental, social, and governance performance. Standards such as the Global Reporting Initiative (GRI), the Sustainability Accounting Standards Board (SASB), and the European Union’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) provide structured frameworks that enhance the comparability of ESG reports. In this context, the accuracy and reliability of these reports are also directly related to the extent to which they undergo independent assurance processes. Independent assurance increases report transparency and credibility, ensuring that investors and other stakeholders receive reliable information. The primary objective of this study is to conduct a comparative analysis of the ESG reports of companies listed in the BIST 30 Index whose core business is in the energy sector, or which operate directly or indirectly in the energy sector at the holding/ group level (through energy generation, transmission, distribution or supply chain contributions), within the framework of international standards such as GRI, SASB, and CSRD. The energy sector holds strategic importance due to its environmental impacts and sustainability targets. Enhancing the quality of ESG reporting in this sector is a critical step toward achieving its sustainability goals. Within this framework, the study will evaluate the environmental impacts, sustainability objectives, and social responsibility performance of companies in the energy sector; analyze the level of awareness regarding ESG reporting in Turkey’s energy industry; and examine whether these companies’ reports have undergone independent assurance processes.
Comparative analysis of ESG reports of energy companies in the BIST 30 index within the framework of international standards
Keywords: Bağımsız Denetim; BIST 30; BİST 30; Borsa Istanbul; Borsa İstanbul; CSRD; Çevresel; Energy Companies; Energy Industries; Enerji Endüstrisi; Enerji Şirketleri; Environmental; ESG Raporlama; Financial reporting; Finansal raporlama; Governance; GRI; Independent Assurance; International Standards; Istanbul Stock Exchange; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası; SASB; Social; Sosyal ve Yönetişim ESG Reporting; Turkey; Türkiye; Uluslararası Standartlar