The structure and development of foreign direct investments in Azerbaijan - Hasanov, Elkhan (My University, 2010)
rudan Yabancı Yatırım, Azerbaycan ÖZET AZERBAYCAN'DA DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARIN YAPISI VE GELİŞİMİ Son yıllarda uluslararası piyasalarda görülen globalleşme, ülkelerarası ticaretin ve sermaye akışının önündeki engelleri kaldırıcı bir etki yapmaktadır. 1990'ların başında gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru yoğun bir sermaye akışı görülmektedir. Çeşitli ülkelere giren sermaye hareketlerindeki artışlar bu ülkelerdeki yatırımları artırarak büyümeyi olumlu bir şekilde etkileyebilmekte. Azerbaycan'da Doğrudan Yabancı Yatırımların Yapısı ve Gelişimi konulu araştırmada, ilk olarak Bu çalışmanın birinci bölümünde Doğrudan Yabancı Yatırımlarının (DYY) tanımı verilmiş, DYY’nin türleri ve DYY ile ilgili teorilere değinilmiş, portföy yatırımları ve DYY karşılaştırılması yapılmış ve DYY’de karar alma süreci gösterilmiştir. Uluslararası doğrudan yabancı yatırımlarını yabancı ülke ve ev sahibi ülke açısından etkileyen faktörler irdelenmiş ve DYY’ye yönelik uluslararası kuruluşlar ve onların görevleri ile ilgili bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, bağımsızlık öncesi ve sonrası Azerbaycan'daki ekonomik yapı, bağımsızlık dönemiyle başlayan yukarıda belirtildiği gibi 1990'lardan sonrasına raslanan Azerbaycandaki ekonomik gelişmeler ve bu gelişmelere paralel olarak yatırım teşvikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, küreselleşme ile bağlantılı olarak doğrudan yabancı sermaye yatırımlarındaki gelişmeler, DYY'nın Azerbaycan ekonomisindeki Yeri, Yapısı ve Dağılımı. Daha sonra ise, doğrudan yabancı yatırımcıların ülke tercihini etkileyen faktörler, ülkelerin daha fazla doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekmek için uyguladıkları teşvik politikaları ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının bölgesel ve sektörel dağılımı yer almaktadır. Uygulama kısmından oluşan dördüncü bölümde DYY’nin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) ve İhracat üzerindeki etkisini bulmayı amaçlayan model çalışması yapılmıştır. Çalışma sonucunda DYY’nin GSYİH’i ve İhracatı etkilediği sonucuna varılmıştır. Foreign Direct Investments, Azerbaijan

THE STRUCTURE AND DEVELOPMENT OF FOREIGN DIRECT INVESTMENTS IN AZERBAIJAN Difficulty between countries of having easy trade and the obstacles which was appeared on capital course come to the end by the globalization. At the begining of 1990 It was seen densely stock flowing from developed countries to developing countries. Those flowing capitals have an important role on increasing investments that influence grows of country economy. In my thesis The Structure and Development of Foreign Direct Investments in Azerbaijan first of all I explain the definition of Foreign Direct Investments (FDI) is given, the theories about FDI and FDI types are explained. Portfolio Investments and FDI are compared and the decision process of FDI is explained. Also, factors that affect FDI are studied from the point of view of both foreign and domestic country. International organizations concerning FDI and their functions are explained. At the second part I betray Economy of Azerbaijan in Soviet Union and latter. Lately I searched economical grows which began by the independece and collaterally accomplished incitement and reforms by the government in order to attract foreign investments. At the third part closely to globalization I discussed developing of direct foreign investments in Azerbaijan Republic and it's place, stucture and dispersion in Azerbaijan economy. Afterwards factors which effects country preference and encouragements given by government to attract direct foreign investments to country. Following direct foreign investments regional and sectoral distribution. In the last part, a model study is performed that aims to find effect of FDI on GDP and Export. In the result of the Study it is concluded that FDI has effect on GDP and Export..
Keywords: Muhasebe; Yabancı Yatırım; Yabancı Yatırım_Azerbaycan