Eğitim Örgütlerinde Değişim Yorgunluğuna İlişkin Öğretmen Görüşleri - LEVENT, AHMET FARUK (My University, 2024)
Bu araştırmada, eğitim örgütlerinde değişim yorgunluğuna ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni ile yürütülen bu araştırmanın çalışma grubunu resmi ortaokullarda çalışan öğretmenler oluşturmuştur. Veriler yüz yüze görüşme yoluyla yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre katılımcı öğretmenler, değişim yorgunluğunu eğitim sisteminde çok fazla değişiklik yapılmasına bağlı bir etki olarak tanımlamıştır. Katılımcılara göre değişim yorgunluğu öğretmenler üzerinde motivasyonda azalmaya, performansta düşmeye ve stres düzeyinde artışa neden olmaktadır. Bununla birlikte katılımcı öğretmenler, değişim yorgunluğunun öğrenciler üzerinde akademik başarının düşmesine, veliler üzerinde uyum sağlamakta güven kaybına ve öğretme-öğrenme sürecinde verimin azalması gibi olumsuz etkilere yol açtığını belirtmiştir. Katılımcılar; değişim yorgunluğu ile başa çıkmada öğretmenlerin geleceğe yönelik iyimser düşünmelerini, okul yöneticilerinin bilgilendirici açıklamalar yaparak öğretmenlere rehberlik etmelerini, politika yapıcıların karar vermeden önce paydaşların fikirlerini almalarını ve değişimi zamana yaymalarını önermiştir. Anahtar Sözcükler: Eğitim Örgütleri, Değişim Yorgunluğu, Öğretmenler

This research aimed to examine teachers' opinions regarding change fatigue in educational organizations. The study group of this research, which was conducted with phenomenology design, one of the qualitative research methods, consisted of teachers working in public secondary schools. Data were collected through face-to-face interviews using semi-structured interview forms. Content analysis method was used to analyze the data obtained. According to the findings of the study, participant teachers defined change fatigue as an effect of too many changes in the education system. According to the participants, change fatigue causes a decrease in motivation, a decrease in performance and an increase in stress level. In addition, the participant teachers stated that change fatigue causes negative effects on students such as decreased academic achievement, loss of confidence in adapting to parents, and decreased efficiency in the teaching-learning process. Participants suggested that teachers should think optimistically about the future, school administrators should guide teachers by making informative explanations, policy makers should take the opinions of stakeholders before making decisions and spread the change over time.Keywords: Educational Organizations, Change Fatigue, Teachers
Teachers' Opinions on Change Fatigue in Educational Organizations
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Social Sciences and Humanities; Education; Sosyal Bilimler (Soc); Sosyal Bilimler Genel; Eğitim Ve Eğitim Araştırması; Social Sciences (Soc); Social Sciences General; Education & Educational Research; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; Educational Organizations; Change Fatigue; Teachers; Eğitim Örgütleri; Değişim Yorgunluğu; Öğretmenler