Lise öğrencilerinde bilgelik ve öz-kabulün akademik erteleme ile ilişkisi - İkiz, Kadriye (My University, 2021)
Bu araştırmada lise öğrencilerinde bilgelik ve öz-kabulün akademik erteleme ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca bilgelik erdemine ilişkin karakter güçleri, öz-kabul ve akademik etelemenin demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, lise türü, genel not ortalaması ve anne-baba eğitim düzeyi) açısından farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi araştırmanın bir diğer amacıdır. Bu araştırma, genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Araştırama evreni, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde bulunan liselerde eğitim görmekte olan yaklaşık 48 bin lise öğrencisi tarafından oluşmaktadır. Araştırma örneklemi ise, çalışma evreninden tabaka örnekleme yöntemi ile seçilen, Şahinbey ilçesinde eğitim gören 426’sı (%47,1) kız ve 479’u (%52,9) erkek toplam 905 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu, Akademik Erteleme Ölçeği, VIA Youth-96 Bilgelik alt boyutu ve Psikolojik İyi Olma Ölçekleri Öz-kabul alt boyutu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15.00 paket kullanılarak analiz edilmiştir. Veri analizinde sürekli değişkenlerin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için Bağımsız Gruplar t Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), değişkenler arası ilişkiyi belirlemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu, akademik ertelemenin VIA-bilgelik ve öz-kabul değişkenleri tarafından yordanmasına ilişkin Hiyerarşik Regresyon Analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre hem bilgelik hem de öz-kabulün akademik ertelemenin anlamlı yordayıcıları olduğu, aynı zamanda akademik erteleme, bilgelik erdemine ilişkin karakter güçleri ile öz-kabul puanlarının çeşitli demografik değişkenlere göre farklılaştığı görülmektedir.

In this study, it is aimed to the relationship of wisdom and self-acceptance with academic procrastination in high school students. In addition, it is another aim of the study to examine whether character strengths pertaining to the virtue of wisdom, self-acceptance and academic procrastination differ in terms of demographic variables (gender, age, high school type, grade point averages and parent’s education level). This research was organized in accordance with the relational scanning model, one of the general scanning models. The population of the study consisted of approximately 48 thousand high school students who were studying in high schools in Şahinbey district of Gaziantep in the 2019-2020 academic year. The sample of the study consisted of 905 high school students, 426 (47.1%) female and 479 (52.9%) male, who were selected from the study population by stratified sampling method. Personal information form, Academic Procrastination Scale, VIA Youth-96 Wisdom sub-dimension and Psychological Well-Being Scale- Self-acceptance subdimension were used to collect data. The data obtained were analyzed by using the SPSS 15.0 package program. Independent Samples t Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used to determine whether continuous variables differ according to demographic variables; Pearson Product-Moment Correlation was used to examine the relationship between variables in data analysis; Hierarchical Regression Analysis was used to the whether VIA-wisdom and self-acceptance variables predicts academic procrastination. According to the findings of the research, it is seen that both wisdom and self-acceptance are significant predictors of academic procrastination; while academic procrastination, character strengths pertaining to the virtue of wisdom, self-acceptance scores differ according to various demographic variables.
The relationship of wisdom and self-acceptance with academic procrastination in high school students
Keywords: Academic procrastination; Akademik erteleme; Bilgelik; Education; Eğitim; Ergenlik; High school students; Lise öğrencileri; Öz-kabul Adolescence; Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; Psychological counseling and guidance; Self-acceptance; Wisdom