Sigara içen hastaların sigara paketlerinin üzerindeki uyarı yazıları hakkındaki görüşlerinin ve nikotin bağımlılık derecelerinin değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Amaç: Sigara içme dünyada ve ülkemizde en önemli halk sağlığı sorunlarından birisidir. Bu araştırmanın amacı; Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran sigara kullanıcısı hastaların sigara paketleri üzerindeki uyarı yazıları hakkındaki görüşlerini ve bunların nikotin bağımlılık derecesi ile olan ilişkisini belirlemektir. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki araştırma 102 hasta ile Ağustos 2007 tarihinde yürütüldü. Veriler Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi'ni de kapsayan bir anket formuyla toplandı. Veriler SPSS 11.0 paket programında, tanımlayıcı istatistikler, ki-kare ve Fischer kesin ki-kare testi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya katılanların %60.8'i erkekti. Katılımcıların %79.4'ü sigara paketleri üzerinde uyarı yazıların bulunmasını destekliyordu. Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi'ne göre katılımcıların %48.0'i düşük derece, %38.2'si orta derece ve %13.7'si yüksek derece bağımlı olarak tespit edildi. Eğitim düzeyi, gelir düzeyi ve sigarayla ilgili sağlık problemi bulunmasıyla bağımlılık derecesi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p<0.05). Sonuç: Araştırmamızda sigara içicilerinin yüksek derece nikotin bağımlılığı düşük çıkmıştır. Sigara bağımlıları bağımlılık düzeyleri ile ilişkisiz şekilde paketler üzerindeki uyarı mesajlarını desteklemektedir.

Objective: Smoking is one of the most important public health problems in both the world and our country. The aim of this study is to evaluate the relationship between perception of tobacco packaging warning messages and the nicotine addiction levels of smokers who apply to Marmara University, School of Medicine Hospital. Method: This descriptive study was carried out among 102 patients in August 2007. The data was collected by a questionnaire including the Fagerström Nicotine Dependence Test. The data was evaluated by the SPPS 11.0 program. Descriptive statistics, the chi-square test and Fischer exact test were used in the analysis of the data. Results: Sixty point eight percent of the participants were men. 79.4% of the participants were affected by the warning messages on the tobacco packaging. According to the Fagerström Nicotine Dependence Test 48.0% of the participants were determined as low level, 38.2% of them were determined as middle level and 13.7% of them were determined as high level nicotine dependence. There were statistically significant differences between the nicotine dependence level and the education level, income level and having a health problem from smoking (p<0.05). Conclusion: We found low rates of high level nicotine dependence among smokers. Smokers were affected by tobacco packaging warning messages but this was not related to their addiction levels.
Evaluation of the relationship between perception of tobacco packaging warning messages and the nicotine addiction levels of smokers
Keywords: Psikoloji; Kadın Araştırmaları