Okul aile birliğinin okul performansı üzerindeki rolü - Kebeci, Sebahat (My University, 2006)
OKUL AİLE BİRLİĞİNİN OKUL PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ROLÜ Okul; öğrenci, öğretmen, yönetici, veliler, yakın çevre ve eğitimle ilgili sivil toplum örgütleriyle bir bütün oluşturur. Okul Aile Birlikleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, okul ile aile arasında bütünleşmeyi gerçekleştirmek, veli ve öğretmenler arasında işbirliği sağlamak amacıyla kurulmuş bir birliktir. Performans alanı olarak özellikle üzerinde durduğumuz okul, çevre ve toplum ilişkileri ile okul aile birliğinin okula ilişkin algılamaları, katkılarının ölçümlenmesi ya da açık olarak okul aile birliğinin, görev ve sorumluluklarını etkin olarak yerine getirip getirmediğinin ölçülmesidir. Bu araştırmanın genel amacı, ilköğretim okulunda okul aile birliğinin okul performansı üzerindeki rolünü tespit etmek, bu konudaki sorunları dile getirmek ve neler yapılabileceği konusunda öneriler getirmektir. Araştırmanın amaçlarına uygun olarak oluşturulan anket soruları 2005 tarihli Okul Aile Birliği Yönetmeliğinin görev ve yetkileri temel alınarak hazırlanmış olup; 163 veli ve 54 öğretmenden oluşan toplam 217 okul aile birliği üyesine uygulanmış, bilgi toplama aracı okul aile birliği üyelerine okulda görüşme yöntemi ile araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Yapılan anket sonucunda ulaşılan sonuçlarda okul aile birliği üyelerinin büyük bir çoğunluğunun kadın olduğu, eğitim durumlarının ilköğretim düzeyinde olduğu, orta gelir durumuna sahip oldukları, ortalama iki çocuğunun okulda eğitim gördükleri tespit edilmiştir. Okul aile birliği toplantılarına katılma ve bilgi düzeyleri araştırıldığında velilerin konu ile daha ilgili ve bilgi sahibi oldukları ancak öğretmenlerin daha az ilgili oldukları görülmüştür. Okul aile birliğinin görevleri ile ilgili araştırmada da sonuç değişmemiş hedef seçilen sorularda öğretmen ve velilerin bilgi sahibi olma durumlarının anlamlı olup olmadığı incelenmiş velilerin öğretmenlerden daha ilgili oldukları gözlenmiştir. Okul Aile Birliklerinin daha etkili olabilmeleri için toplantılarının sıklıkla yapılması, eğitim düzeyi yüksek işinin bilincinde olan velilerden faydalanılması, öğretmenlerin konuya istekli olmaları, okul yönetiminin okul aile birliğine yardımcı olması, okul müdürünün sadece denetim görevinin olması gerektiği önerilmektedir.

The Role of Parent Teacher Association on School Performance Schools are interconnected with students, teachers, principals, parents, environment, and non-governmental organizations related to education. Parent teacher associations are founded in schools, for which Ministry of Education is responsible, in order to achieve a contact between the school and the family by providing a cooperation of teachers and parents. The school performance is measured by the opinions and the contributions of parent teacher association and the relationship of school, environment, and society. In other words, our measure of performance is the accomplishments of parent teacher association. The aim of this research is to specify the role of parent teacher association on the performance of an elementary school, problems related to the issue, and suggestions to improve the system. Considering the aims of the research, a questionnaire is prepared based on Parent Teacher Association Regulations dated 2005. This questionnaire is applied to a group of 163 parents and 54 teachers, 217 people in total, who are the members of parent teacher association. The researcher applied the questionnaire to the subjects by meeting them in the school. The results of the questionnaire show that the majority of parent teacher association members are women, who are elementary school graduates, have a middle income level, and in average, two of their children are registered in the school. When their levels of knowledge and participations to parent teacher association assemblies is concerned, it is observed that parents are more informed and interested compared to teachers. The research done on the knowledge level about parent teacher association responsibilities points to the same result, which is that parents are more informed compared to teachers. To increase the level of parent teacher association activity, it is suggested to increase the frequency of meetings, to benefit from parents that have higher academic levels, to keep the interest of teachers alive, to provide the support of school administration, and to make sure that the school principal only has a duty as an inspector.
Keywords: Aile; Okullar; Performans Değerlendirme_Okullar