Otomatik tanımlama sistemlerinden RFID’nn tedarik zincirideki kullanımı ve bu teknolojinin etkisini ölçme amaçlı bir araştırma - Gashi, Vala (My University, 2010)
RFID, Otomatik Tanımlama Sistemleri, Barkod, OCR, Biyometrikler, Tedarik Zinciri Yönetimi, Yatırımın Geri Dönüşümü (ROI) ÖZET OTOMATİK TANIMLAMA SİSTEMLERİNDEN RFID'NİN TEDARİK ZİNCİRİNDEKİ KULLANIMI VE BU TEKNOLOJİNİN ETKİSİNİ ÖLÇME AMAÇLI BİR ARAŞTIRMA Radyo dalgalarını kullanarak kişi ve nesnelerin otomatik bir şekilde tanımlanmasını sağlayan RFID (Radyo Frekans Tanıma Sistemi) teknolojisi gün geçtikçe gelişmekte ve başta etiket olmak üzere, sistem maliyetlerinin düşmesiyle uygulama alanları genişlemektedir. RFID teknolojisinin, nesne ve/ veya kişi tanımlamasında kullanılabilecek OCR, Barkod, Biyometrikler gibi diğer otomatik tanımlama sistemlerine kıyasla birçok uygulama alanlarında üstünlükleri olduğu açıkça görülmektedir. RFID teknolojisinin gelişim sürecinin henüz doyum noktasına ulaşmamasına ve başta etiket olmak üzere yatırım maliyetinin barkod ile rekabet edecek seviyeye düşmemesine rağmen; teknolojinin tedarik zinciri yönetiminde kullanılması durumunda nesne takibini kolay ve güvenli bir şekilde yapmak, doğru ve eş zamanlı veri akışı sağlamak, süreçleri önemli derecede kısaltmak, verimliliği ve müşteri memnuniyetini artırmak, iş gücü maliyetlerini düşürmek, gibi birçok fayda sağlanabilmektedir. Yapılan yatırımın geri dönüşümü de kısa bir süre içerisinde gerçekleşebilmektedir. RFID teknolojisinin yapısı, özellikleri ve uygulama alanlarından bahsedilerek teknolojinin tedarik zincirinde kullanılmasıyla yapılacak yatırımlar, ona karşılık sağlanacak kolaylıklar ve elde edilebilecek faydalar ortaya çıkartılmaya çalışılmış ve tezde bu amaçla yatırımın geri dönüşümünün hesaplanmasına yönelik bir araştırma çalışmasına da yer verilmiştir. RFID, Automatic Identification Systems, Barcode, OCR, Biometrics, Supply Chain Management, Return on Investment (ROI)

THE USAGE AUTOMATIC IDENTIFICATION SYSTEM RFID IN SUPPLY CHAIN MANAGEMENT AND RESEARCH STUDY ON ITS IMPACTS RFID (Radio Frequency Identification System) technology that enables the identification of human and objects using radio frequency waves is being improved day by day, and decreasement of system cost, mainly decreasment cost of transponder leads to the widespread of this technology’s applications. It is clearly seen that for many applications RFID technology has many advantages compared with other identification systems such as OCR, Barcode and Biometrics. Even though RFID technology has not approached it's highest level of development, and the cost of system still is not competitive with barcode technology; many advantages can be reached in case of usage of RFID in supply chain management. Tracking of objects will be in the easier and securer way, enabled on-time data flow, significant decreasement in process time and labor cost, and increasement in efficiency and customer satistification are some of it's advantages. Return of investment can be realized in a short time also. In this study its mentioned about RFID technology, it's structure, properties and application areas in order to clarify the investment needed to be done and obtainable benefits by using this technology in supply chain management. With the same purpose in thesis takes place the research study containing calculation of return of investment as well.
Keywords: Otomatik Tanımlama Sistemleri; Tedarik Zinciri Yönetimi