Politika-Ekonomi Kesişmesi: Yeni Bir Bilim Dalı Olarak Uluslararası Politik Ekonomi - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Uluslararası Politik Ekonomi (UPE), yeni bir disiplin adı olarak 1970'lerde ortaya çıkmıştır. Ulusal ve uluslararası politik ve ekonomik ilişkilerin çoğalması, UPE'nin bir bilim dalı olması ihtiyacını doğurmuştur. Bu noktada, geniş bir kapsama sahip olan UPE; ulusal ve uluslararası politika ve ekonomi disiplinlerini kapsayan ortak bir alan yaratarak uygulama bulmaktadır. UPE'yi üç ana teori ile açıklayabiliriz ki bunlar; Realist Teori ya da Merkantilizm, Liberalizm ve Marksizm'dir. Günümüz dünyasındaki problemleri anlayabilmek için politika ve ekonomi arasındaki karşılıklı ilişkiyi hem ulusal hem de uluslararası açıdan değerlendirmek gerekir. Ülkemizde günlük hayatımıza girmiş olmasına rağmen, UPE'nin önemi henüz tam olarak anlaşılamamış ve tam bir temele oturtulmamıştır. Buradan hareketle; bu çalışmanın amacı, ana inceleme başlıklarını tartışmak ve UPE konusundaki eksiklerin giderilmesine yardımcı olmak olarak seçilmiştir

International Political Economy (IPE) emerged as an autonomous dicipline in 1970s. To increasing the relations of national and international politics and economy created urgent need for international political economy as a dicipline. At this point, international political economy, which has a wider scope, is creating a common area that covering disciplines of national and international politics and economy. We can explain IPE with three main theories that those are Realist Theory or Mercantilism, Liberalism and Marxism. In the today’s world it is necessary to evaluate the interrelations between politics and economy both at national and international area. Although IPE has become part of our daily life, it is not yet fully understood and settled in our country. Hence; the purpose of this article is to discuss the main research topics and to help to overcome the deficiencies on IPE
The Intersection of Politics-Economics: International Political Economy As A New Discipline