Organik tabanlı güneş pillerinin üretimi ve karakterizasyonu - Yağci, Özlem (My University, 2011)
ORGANİK TABANLI GÜNEŞ PİLLERİNİN ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Bu Yüksek Lisans tez çalışmasında ilk defa sentezlenen mono ftalosiyaninlerin kullanıldığı inorganik-organik tabakalardan oluşan heteroeklemlerin foto-voltaik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, inorganik tabaka olarak CdS, TiO2, ZnO ve SnO2 ince filmler kullanılmıştır. İnorganik malzemelerin ince filmleri indiyum kalay oksit (ITO) kaplı cam altlıklar üzerine sol-jel ve kimyasal banyo yığma yöntemiyle hazırlanmıştır. Daha sonra, bu inorganik tabakaların üzerine ftalosiyanin, karbon 60, P3HT ve PEDOT gibi organik malzemler kullanılarak birbirinden farklı ITO/ Inorganik / Organik(ler) / Al tabakalarından oluşan yapılar üretilmiştir. Üretilen yapıların atmosfer koşullarında, karanlık ve aydınlık ortamlarda ölçülen akım-gerilim (I-V) karakteristiklerinden maksimum güç verimi, dolgu faktörü, kısa devre akımı ve açık devre gerilimi gibi temel güneş pili parametreleri hesaplanmıştır. Ayrıca üretilen yapılarda, 190 nm ile 1100 nm dalgaboyu aralığındaki elektromanyetik dalgalar için soğurma katsayıları (S) ölçülmüştür. . Organik tabanlı güneş pili, ftalosiyanin, karbon 60, P3HT ve PEDOT

ORGANIC SOLAR CELLS BASED PRODUCTION AND CHARACTERIZATION This Master's thesis for the first time synthesis of inorganic-organic layers, consisting of mono-phthalocyanines are used to determine the characteristics of heterojunction photo-voltaic. In the study, the inorganic layer of CdS, TiO2, ZnO and SnO2 thin films used. Inorganic materials, thin films of indium tin oxide (ITO) coated glass bases on the sol-gel and chemical bath deposition method was prepared. Then, on the inorganic layers phthalocynanine , carbon 60, P3HT and PEDOT organic materials, such as using a different ITO / Inorganic / Organic (s) / Al layers of the structures produced. Structures produced by atmospheric conditions, light and dark environments, the measured current-voltage (I-V) characteristics of the maximum power efficiency, fill factor, short-circuit current and open circuit voltage is calculated as the basic solar cell parameters. In addition, structures produced, 190 nm and 1100 nm wavelength range for the absorption coefficient of electromagnetic waves (S) were measured. Key words: Organic-based solar cell, phthalocynanine, carbon 60, P3HT and PEDOT
Keywords: Güneş Pilleri