Evaluation of the vision 2023 national technology foresight study - Dursun, Orhan (My University, 2005)
VİZYON 2023 ULUSAL TEKNOLOJİ ÖNGÖRÜ ÇALIŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Araştırma maliyetlerinin artması ve kamu araştırma bütçelerinin verimli kullanılması zarureti nedeniyle, araştırma ve geliştirme önceliklendirme ihtiyacı, ulusal teknoloji öngörü çalışmalarına ilginin artmasına neden oldu. Teknoloji öngörüsü, bir ülkenin uzun dönemli hedefleri doğrultusunda en büyük ekonomik, toplumsal ve çevresel faydayı yaratabilecek stratejik teknolojilerin belirlenmesine yönelik bir süreçtir. Ulusal teknoloji öngörü çalışmalarının ana amacı, ilgili tüm kesimlerin (hükümet, sanayi ve toplum) işbirliği içinde çalışmasıyla ülkenin sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarına uygun yapıyı oluşturacak, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri sağlayacak sürekli ve ilerlemiş ulusal stratejileri tanımlanmasıdır. Bu zamana kadar birçok teknoloji öngörü çalışması gerçekleştirilmesine ve birçok teknikler geliştirilmesine rağmen, bu çalışmaların değerlendirilmesi başlangıç aşamasındadır. Bu çalışmalar gerçekleştirilen projeye özel ve teknoloji politikaları geliştirme, teknoloji değerlendirme ve analiz yöntemleri konularını anlamayı gerektirecek çok disiplinli olmalıdır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de bu kapsamda yapılan ilk çalışma olan Vizyon 2023 Teknoloji Öngörü Projesinin değerlendirilmesi, güçlü ve gelişmeye açık yönlerinin tüm yönleri ile analiz edilmesi ve böylece gelecek çalışmalara ışık tutacak önerilerin geliştirimesidir. Mart, 2005 Orhan DURSUN

EVALUATION OF THE VISION 2023 NATIONAL TECHNOLOGY FORESIGHT STUDY Because of increasing research costs and the necessity of using public research budgets effectively, the need to set research and development priorities has resulted in a growing interest in national technology foresight studies. Technology foresight is a systematic approach process to science, economics, environment and long-term future of the society in order to determine what should be done in the fields of science and technology to make the expected future available. The main purpose of the national foresight works is to define a continuous and progressed national strategy by bringing the developments in the science and technology to an appropriate form to the social and economics needs of the country with cooperation among government-industry-society. Although there have been performed many national technology studies and improved foresight methodologies, evaluation of these studies are in the initial stages. These evaluation studies should be special to each project and multidisciplinary, which requires the understanding of several fields, such as technology policy, technology assessment and evaluation methods. The aim of this study is to evaluate the Vision 2023 Technology Foresight Project, the first national technology foresight study in Turkey, and to advance a proposal to following studies by analysing the strengths and the weaknesses in its all facets. March, 2005Orhan DURSUN
Keywords: Endüstri Mühendisliği; Teknolojik Öngörü