Perakende mağaza yönetiminde yönetici özellikleri ve bir uygulama - Ağma, Melahat (My University, 2003)
Son yıllarda perakendecilik alanında oldukça büyük gelişmeler kaydedilmektedir. Bu hızlı gelişim ve değişimler ise uygulanan perakende stratejilerinin önemini daha bir artırmaktadır. Özellikle bu stratejileri birebir uygulamak zorunda kalan mağaza yöneticileri bu uygulamanın odak noktasıdır. Bunun nedeni ise, merkezi olarak belirlenen stratejiler, gerçekte bölgelere göre değişim göstermekte ve mağaza çalışanlarının eğitim durumu, yetenekleri, o mağazadan alışveriş eden tüketicilerin sosyo-ekonomik durumları gibi birçok etmen bu belirlenen stratejilerin birebir uygulanmasını olanaksız kılmaktadır. Bu durumda en kritik görev mağaza yöneticilerine düşmektedir. Bu nedenle, yöneticinin üstlendiği rolünü doğru algılaması, çalışanları motive edebilmesi, karşılaşılan sorunlarda deneyimlerinden faydalanıp kolayca çözüm bulması, strese karşı dayanıklı olması, kendine karşı özgüveninin olması, yaratıcı olması gibi, kişilik özellikleri, becerisi, yetenekleri, devreye girmekte ve mağaza verimini belirlemektedir. In recent years, very important developments are seen at retailing. These rapid developments and changes increase the importance of retail strategies applied as a consequence. The managers of the stores, who especially have to apply these strategies on individual basis, are the focus point of this application. The reason for it is that the strategies determined by the center show differences according to the regions, and a various number of factors such as the education levels, abilities, talents of the store employees, socio-economic positions of the consumers shopping from that store makes the application of determined strategies on individual basis impossible. In this case, the most critical shall belong to the store managers. As a result, personal characteristics, talent, skills such as a correct envision of his role by the manager and successful motivation of employees, easy solution to the arising problems by taking advantage of the past experiences, his resistance against the stress, availability and creativity of self-confidence in him/ her, come in use and as a consequence, determine the productivity of the store.
Keywords: Genel yönetim; Mağaza Yönetimi; Pazarlama yönetimi; Perakende satış