Sait Faik Abasıyanık’ın eserlerinde biyografik unsurlar - Çakır, Dilek (My University, 2019)
Türk edebiyatının temel yapı taşlarından biri olan Sait Faik, yazdığı şiir, roman ve özellikle de hikâyeleri ile Modern Türk edebiyatında yeni bir dönem açmıştır. Sait Faik’in eserlerinde ilk göze çarpan özellik, kendi hayatı ile eserleri arasındaki müthiş uyumdur. İlk kitaplarından itibaren başlayan bu özellik son kitaplarına kadar devam eder. Eserleri âdeta yazarın hayatını kronolojik bir düzlem içinde okuyucunun önüne serer. Anne- babası ve dedesinden çocukluğuna dair aklında kalan anılara, aldığı eğitimden gittiği okullara, hayatına giren kadınlardan yaşadığı, hayatında iz bırakan şehirlere, yurt dışı deneyimlerinden insan sevgisi ve yaşama arzusuna, duygu ve düşüncelerinden, yapmaktan hoşlandığı eylemlere, hayallerine, sevdiği sokaklar, parklar ve kahvelere kadar yaşamına dair herhangi bir kesitin izlerini eserlerinde bulmak mümkündür.Bu çalışmanın amacı Türk edebiyatında önemli bir yeri olan Sait Faik’in eserlerindeki biyografik unsurları, akademik veriler ışığında, biyografik okuma yöntemiyle bütüncül bir şekilde ortaya çıkarmaktır.

Sait Faik, who is one of the fundamental building blocks of Turkish literature has opened a new era in the Modern Turkish literature with his poems, novels and especially his stories. The first striking feature of Sait Faik’s works is the great harmony between his life and his works. Starting from the first books, this feature continues until the last books. His works reveal the life of the author in front of reader in a chronologial plane. It is possible to find traces of any section of his life in his works, from memories about his childhood which had been remanied from his mother, father and grandfather, from education to scholls he has gone, from the women who are entered his life to cities which leave traces in his life, from abroad experiences to desires tol ive with human love, from his emotions and thoughts to actions he loves, to his dreams, favorite streets, parks and coffeehouses.The aim of this study is to reveal the biographical elements of Sait Faik’s works which has an important place in Turkish literature, in the light of the holistic and academic data.
Keywords: 20. yy; 20th century; Abasıyanık, Sait Faik, 1906-1954; Biographical Elements; Biyografik Unsurlar; History and criticism; Modern Turkish Literature; Modern Türk Edebiyatı : Sait Faik Abasıyanık; Sait Faik Abasıyanık; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı