BANKACILIK KRİZLERİNİN ERKEN UYARI SİNYALLERİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR UYGULAMA - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de 1994 ve 2000 yıllarında yaşanmış olan bankacılık krizlerinin erken uyarı sinyallerini belirleyerek ileride meydana gelebilecek olası bir bankacılık krizini önceden tahmin edebilmektir. Söz konusu amaca MARS yöntemi kullanılarak elde edilen bir model ile ulaşılmaya çalışılmıştır. Elde edilen modelin sonuçları istatistiki anlamda oldukça başarılıdır. Çalışmada elde edilen temel sonuçlar; spekülatif amaçlı türev ürünler, enflasyon oranı, bankaların net kar rakamlarının toplam aktiflere oranı ve kısa vadeli dış borçların Türkiye'deki bankacılık krizleri için önemli erken uyarı sinyalleri olduğudur. Ayrıca, kredi riski ve takipteki krediler rakamı da bankacılık krizleri için önemli olan diğer değişkenlerdir.

This study aims to expect possible banking crisis that may occur in the future by defining early warning indicators of banking crisis experienced in 1994 and 2000 in Turkey. For this purpose, a model was created by using MARS method. The results of this model are statistically significant. According to the results of this model; derivatives with speculative purposes, inflation rates, the ratio of banks' net profit to total assets and short term foreign debt can be accepted as early warning signals of banking crisis in Turkey. Furthermore, credit risk and non-performing loans are also other important variables.
EARLY WARNING INDICATORS OF BANKING CRISIS: AN APPLICATION FOR TURKEY