The relations of basic psychological needs satisfaction and frustration at work and work engagement : The moderating role of supervisor support - Tosun, Elif Nur (My University, 2023)
Bu çalışma, işe tutkunluk ile temel psikolojik ihtiyaçların tatmini ve engellenmesi arasındaki ilişkiyi ve yönetici desteğinin bu ilişki üzerindeki düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamıştır. Literatür incelemesi sonucunda, iş yerinde temel psikolojik ihtiyaçların tatmini ile işe tutkunluk arasında pozitif, temel psikolojik ihtiyaçların engellenmesi ile işe tutkunluk arasında negatif bir ilişki olabileceği öngörülmüş, ayrıca yönetici desteği değişkeninin bu ilişkileri düzenleyebileceği varsayılmıştır. Araştırma modelini test etmek amacıyla özel ve kamu sektörlerinden 145 kişilik bir örneklem grubundan online anket yöntemiyle veri toplanmış ve bu veri SPSS programıyla analiz edilmiştir. Katılımcılar ile demografik bilgi formu, iş yerinde temel psikolojik ihtiyaç tatmini ve engellenmesi, yönetici desteği ve işe tutkunluk ölçeklerini içeren bir anket formu paylaşılmıştır. Veri analizi için faktör analizi, korelasyon analizi, bağımsız gruplar t-testleri, ANOVA ve çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Analiz sonuçları çalışanların temel psikolojik ihtiyaçlarının tatmini ile işe tutkunluk arasında güçlü ve pozitif bir bağlantı olduğunu ortaya koymaktadır. Öte yandan, temel psikolojik ihtiyaçların engellenmesi, işe tutkunluk ile önemli derecede negatif bir ilişki göstermektedir. Yönetici desteğinin, özellikle ilişkide olma ihtiyacının engellenmesi ile işe tutkunluk arasındaki ilişkiyi düzenlediği bulunmuştur. Ancak, yönetici desteğinin, temel psikolojik ihtiyaçların karşılanması ile işe tutkunluk arasındaki ilişki üzerindeki düzenleyici etkisine dair hipotezler görgül destek bulamamıştır. Araştırma sonuçları hem kuramsal hem de uygulamaya yönelik katkılar içermektedir.

This study explores the interplay between basic psychological needs satisfaction (BPNS), basic psychological needs frustration (BPNF), work engagement, and the potential moderating role of supervisor support. Grounded in existing literature, the study posited that BPNS positively correlates with work engagement, while BPNF has a negative association. Additionally, it is hypothesized that supervisor support moderates the impact of BPNS and BPNF on work engagement. Data were collected from 145 participants across diverse sectors through an online survey encompassing demographic information and questionnaires on BPNSF, supervisor support, and work engagement. Analyzing the data using SPSS, the findings revealed a robust and positive connection between employee satisfaction with basic psychological needs and work engagement, supporting hypotheses related to BPNS. Conversely, frustration with basic psychological needs shows a significant negative relationship with work engagement. Supervisor support was found to moderate the relationship between BPNF and work engagement, particularly concerning the frustration of relatedness needs. However, hypotheses related to the moderating effect of supervisor support on basic psychological needs satisfaction did not find empirical support. The study's contributions extend to both theoretical understanding and practical applications, offering insights into enhancing employee engagement and well-being within organizational strategies.
İş yeri̇nde temel psi̇koloji̇k ihti̇yaçlarin tatmi̇ni̇ ve engellenmesi̇ ile işe tutkunluk arasindaki̇ i̇li̇şki̇ : Yöneti̇ci̇ desteği̇ni̇n moderatör rolü
Keywords: Basic psychological needs satisfaction and frustration at work; Çalışanların motivasyonu; Employee motivation; İş yerinde temel psikolojik ihtiyaçların tatmini ve engellenmesi; İşe tutkunluk; Organizational behavior; Örgütsel davranış; Personel yönetimi; Personnel management; Supervisor support; Work engagement; Yönetici desteği