Uygurca Altun Yaruk’a ait belgeler (601-650) - Topçu, Emel (My University, 2011)
Bu tez çalışmasında Budist Uygur Edebiyatı ürünlerinden biri olan Altun Yaruk’a ait 50 belge üzerinde duruldu. Eser Mahayana Budizm’inin felsefesini, Buda’nın öğretilerini içeren bir sutra kitabıdır. Şıñko Şeli Tutuñ tarafından 10. yüzyılda Çinceden Uygurcaya çevrilmiştir. 1910 yılında Çin’deki Budist mağaralarından birinde Malov tarafından bulunmuştur. Altun Yaruk’un birçok nüshası vardır. İçlerinden en hacimlisi Petersburg Asya Müzesi’nde saklanmaktadır. İncelenen 50 belge ise Berlin’deki Turfan koleksiyonlarında korunmaktadır. Çalışma Giriş, Metin, Dizin ve Tıpkıbasım olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Altun Yaruk, Uygurca, Budizm, Şıñko Şeli Tutuñ, Turfan

In this thesis study, 50 documentes of Altun Yaruk (Golden Light) belonging to Uighur Buddhist Literature were studied. This output tells philosophy of Buddhism. At the same time, it is a sutra book containing Buddha’s instructions. It was translated from Chinese to Uighur language in the tenth century. This book belongs to Şıñko Şeli Tutuñ. In 1910, it was found in one of the Buddhist caves in China by Malov. There are a lot of copies of Altun Yaruk. The most bulky among them is protected in Petersburg’s Asian Museum. Also, the observed 50 documents are protected in the collections of Turfan İn Berlin. The thesis consist of four sections as entrance, text, index and facsimile. Golden Light, Uighur Language, Buddhism, Şıñko Şeli Tutuñ, Turfan
Keywords: Altun Yaruk; Türk Dili; Uygurca