Metafor ve ironik anlatımın sanat eğitimine katkılarının incelenmesi - Buzrul, Handan Yaprak (My University, 2019)
Eleştirel bir bakış açısı geliştirme, çok yönlü düşünebilme, yeni sentezlere varabilme, sorunlara çözüm önerileri geliştirebilme gibi yetilerin sanat tarihinin yanı sıra çağdaş sanatı da kavramakla mümkün olacağı düşünülmektedir. Yeni nesillere de bu yetileri aktaracak yegane kişiler olarak Resim-İş Öğretmeni adayları burada kilit rol üstlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, metaforik ve ironik anlatım içeren çağdaş sanat uygulamalarının ve ders içeriğinin Resim-İş Öğretmenliği lisans programında, ders müfredatında yeteri kadar yer bulup bulmadığının tespitidir. Nitel bir araştırma olan çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Araştırma 2018-2019 öğretim yılı bahar yarıyılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Bölümü 4. Sınıfında öğrenim gören, gönüllü 30 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Öğrenci görüşleri sonucu ortaya çıkan bulgular düzenlenerek yorumlanmıştır. Resim-İş Öğretmenliği lisans programında metafor ve ironik anlatım içeren kavramlarla ilgili ders içeriklerinin yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Öneriler, uygulamaya ve araştırmaya yönelik olmak üzere iki başlık altında sunulmuştur. Uygulamaya yönelik olanlar; lisans eğitiminde çağdaş sanat ile ilgili derslerin ve ders içeriklerinin zenginleştirilmesidir. Ayrıca öğrencilerin, en fazla vakit geçirdikleri Anasanat Atölye derslerinde de çağdaş ve kavramsal sanatla ilgili çalışmalar yapmaları için teşvik edilmeleri önerilmiştir. Bu önerilerin hayata geçirilmesiyle öğretmenlerin tam donanımlı olarak mezun olacakları, konu verip resim yaptırmak gibi, geleneksel yöntemlerle ders işlemek yerine eleştirel düşünmeyi geliştiren, farklı bakmayı öğreten, çağdaş yöntemler seçecekleri öngörülmektedir. Böylece çocuklarımız da daha küçük yaşlardan itibaren ünlü ressamları ve resimlerini tanıyan, yorumlayan, sanat akımlarını bilen, çağın sanatını da anlayan kişiler olarak yetişeceklerdir.

Important skills such as critical thinking, ability to synthesize information and take on different perspectives, and problem solving can be gained through an understanding of contemporary art and art history. As the sole persons who will transfer these skills to the new generations, art teacher candidates play a key role here. The aim of this thesis is to determine whether contemporary art practices including metaphoric and ironic narration and related course content are sufficiently represented in undergraduate art education curricula. The research was carried out in the spring semester of 2018-2019 academic year with 30 volunteer 4th year undergraduate students from the Department of Arts and Craft Teacher Education of the Marmara University, Atatürk Faculty of Education. Data was collected from the volunteers using a questionnaire developed by the author along with semi-structured interviews. It was found that the course content related to metaphoric and ironic narration is insufficient. Based on this finding, suggestions for practice and research are provided. For practice, courses related to contemporary art in undergraduate education need to be enriched. In addition, students should be encouraged to work on contemporary and conceptual art in their main workshop classes where they spend the most time. With the implementation of these suggestions, it is expected that future teachers will be fully equipped to adopt contemporary methods instead of traditional ones such as simply assigning a topic that will allow students to form critical thinking skills and new perspectives. Thus, from a young age, our children will grow up to be adults who know and can interpret famous painters and paintings as well as art movements.
Keywords: Art; Art Education; Conceptual Art; Çağdaş Sanat; Irony; İroni Contemporary Art; Kavramsal Sanat; Metafor; Metaphor; Öğrenim ve öğretim; Sanat; Sanat Eğitimi; Study and teaching